НЕВЕРОВАТАН ПРИЗОР НА ГОЛИЈИ Кристално чиста горска лепотица завршиће у БЕТОНСКИМ ЦЕВИМА, иако је део РЕЗЕРВАТА ПРИРОДЕ

Кристално чисту горску лепотицу Бревину, притоку Студенице, нећемо више моћи да гледамо онакву каква је одувек била јер је због мале хидроелектране “пакују” у цеви. Инвеститор “Бревина” д.о.о. из Краљева пре годину дана добио одобрење Министарства грађевинарства да почне изградњу.

река бревина
Фото: Блиц, РАС Србија

И не само да је грађевинци који граде МХЕ преусмеравају у цеви, но и буквално бетонирају њено корито. Инвеститор је “Бревина” д.о.о. из Краљева, који је пре годину дана добио одобрење Министарства грађевинарства да почне изградњу. Иначе, фирма “Бревина” постала је привремени повлашћени произвођач електричне енергије такође у марту прошле године, а дозволу је издало Министарство рударства и енергетике.

– Поучени тужним призорима са осталих река у сливу Ибра, бојимо се да је идилични предео око Бревине, на само пар километара од манастира Студеница, у опасности да се промени заувек и претвори у јалови камењар на месту речног корита. Квалитет воде на овој реци је прве класе, а градња хидроелектране на њој прети и популацији поточне пастрмке, ракова и целокупној биосфери, као и изворима у њеној близини – кажу за Блиц из Удружења “Сачувајмо планинске реке Краљева”.

Речица Бревина преграђена је земљано-каменом баријером узводно од водозахватне грађевине у дужини од око 40 метара. Кроз путни пропуст уведена је у обичан земљани канал, док је природно корито остало потпуно суво. На траси цевовода обављено је насипање пута тако да је ширина корита редукована.

– Водозахватна грађевина се налази у III степену заштите где је градња дозвољена, али се поставља питање целисходности градње МХЕ у резервату. Када смо обишли радове изненадили смо се – радници су постављали бетонску коцку усред речног корита, из кога су воду скренули сасвим преко пута. Никога од надзорних органа нисмо затекли како би нам појаснили зашто то раде – кажу из овог Удружења.

Ратко Ристић, декан Шумарског факултета у Београду, у извештају за пројекат „Смернице за одрживо планирање и управљање сливним подручјима малих хидроелектрана у заштићеним природним добрима” наводи да градилиште МХЕ „Бревина“ представља типичан пример нарушавања концепта заштите природе.

Чему заштита?

Из Удружења “Сачувајмо планинске реке Краљева” кажу за Блиц да им није јасно чему уопште служи заштита природног богатства јер је парк Голија уредбом Владе Србије стављен под заштиту, и то због “многобројних водених објеката и појава у виду извора планинских водотока и тресавских језера”.

Ненад Божовић, Блиц

1 коментар

  1. Које државне институције, када и ко је био на њиховом челу у време када су издавале дозволе за градњу мини хидроелектрана, намерно не желећи да зна да чини злочин према природи своје државе!!????
    Ко је извршио технички преглед по завршетку радова, ко је контролисао пробни рад и није имао примедби, и ко је издао употребну дозволу!!!!!???????? Стварно имамо мали број затвора у држави да би тамо могли да се сместе сви овакви стручњаци!!!! https://www.energetskiportal.rs/obnovljivi-izvori-energije/energija-vode/

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.