Италијани забрањују да деца иду у школу ако нису вакцинисана: Родитељима прете казне и до 500 евра

Стопа вакцинисаности пала је испод 80 одсто, док Светска здравствена организација сматра да је стопа од 95% потребна како би се зауставило ширење заразе.

светска здравствена организација
Фото: Илустрација

Италијанској деци речено је да не долазе у школу ако не могу да докажу да су вакцинисана. До ове забране дошло је после вишемесечне расправе око обавезне вакцинације.

Родитељи невакцинисане деце биће кажњени казнама до 500 евра ако ипак пошаљу децу у школу. Децу испод шест година моћи ће да пошаљу натраг кући, јавља ББЦ.

Нови закон донесен је усред таласа нових случајева богиња које су, као и у многим другим светским земљама, доживеле велики повратак због пада процента вакцинисаних људи међу општом популацијом. Ипак, италијански званичници тврде да се ситуација поправила откад је закон донет.

Наиме, стопа вакцинисаности пала је испод 80 одсто, док Светска здравствена организација сматра да је стопа од 95% потребна како би се зауставило ширење заразе.

Наиме, то је стопа када се такозвани „имунитет крда“ активира, што значи да је довољни проценат популације вакцинисан да би готово онемогућио ширење заразе међу онима који не могу бити вакцинисани: бебе премладе да би се вакцинисале и болеснике са компромитованим имунитетом, преноси Индеx.хр.

светска здравствена организација
Родитељи ће морати да плате високе казне / Фото: Илустрација

Забрана и у вртићима, а за родитеље школске деце следе казне

Један од њих је и осмогодишњак који се опоравља од леукемије и који није могао да иде у школу прошлог месеца због свог слабог имунитета и превисоког процента ученика који се нису вакцинисали, укључујући неколико његових другова из разреда.

Италијанска здравствена агенција објавила је податке према којима је стопа имунизације, односно вакцинисаних, нарасла готово на 95 одсто или нешто испод те стопе за децу рођену 2015. године, зависно о појединој вакцини.

Такозвани Лоренцинов закон, назван тако по бившем министру здравства који га је увео, деца морају примити низ обавезних вакцина пре него што крену у школу, укључујући она за дечју парализу, богиње, заушке и рубеолу.

Деца до шест година биће искључена из вртића и јаслица ако не буду имали потврду о вакцинацији. Деци између шест и 16 година не може се забранити одлазак у школу, али њиховим родитељима прете казне ако не доврше обавезну имунизацију деце, преноси Индеx.хр.

светска здравствена организација
Деца која нису вакцинисана неће моћи да иду у вртић / Фото: Илустрација

Италија се прво противила закону о вакцинацији

Крајњи рок за потврду о вакцинацији завршио се јуче после једног одлагања.

– Сада су сви имали времена све да надокнаде – рекла је министарка здравства Ђулијана Грило за италијанске новине Ла Република и додала како су правила сада јасна: „Нема вакцина, нема школе“.

Занимљиво је да је потпредседник владе Матео Салвини наводно вршио притисак на Грило да додатно одложи рок за вакцинацију, односно прибављање документације о вакцинисаности деце, али министарка се одупрла притиску.

Штавише, кад је коалиција популистичког Покрета пет звезда и десничарске Лиге формирала владу, најавила је да ће одбацити обавезну вакцинацију иако је касније променила став. Обе су се странке нашле под критикама да покушавају да прогурају политике усмерене против вакцине.

Грило је у објави на Фејсбуку признала да је влада дотични закон „критиковала из неколико разлога – и рекла да ће закон бити измењен да би укључио само оне вакцине која су нужно утемељена на научним подацима“.

Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.