Демонстранти предвођени Бошком Обрадовићем и Драганом Ђиласом упали у зграду РТС-а, зграда блокирана

БЕОГРАД – Део демонстраната са вечерашњег протеста „1 од 5 милиона“, предвођени Бошком Обрадовићем, упао је у зграду РТС из Абердареве улице. У зграду РТС дошла је и полиција. Док су појединци из масе ударали полицајце, они нису реаговали већ су само ушли у зграду.

РТС
Фото: Сава Радовановић, Танјуг

Један од демонстраната позвао је и остале окупљене да уђу у зграду јавног сервиса. Режимски медији обмањују јавност да је дошло до проваљивања у зграду РТС-а, али, као што се на видео снимцима јасно види, није било никаквог насиља, осим што је једно стакло поред улазних врата поломљено.  Учесници протеста ушли су на улаз који је био отворен.

Убрзо после тога стигли су и припадници специјалног одреда полиције који су распоређени по ходницима Радио-телевизије Србије како би спречили демонстранте да се са нижих спратова попну горе.

ртс
Фото: Соња Спасић, Курир

Демонстранти су ходнике Радио-телевизије Србије излепили тракама и поручили да ће се укључити уживо у програм.

Сви улази у зграду РТС-а тренутно су блокирани.

У зграду је ушао и Драган Ђилас.

Учесници протеста претходно су јајима гађали зграду Јавног сервиса и најавили да ће одржати имровизовани „Дневник слободне Србије“.

Демонстранти су испред РТС-а били подељени у две групе – код улаза у зграду у Таковској и на паркингу у Абердаревој улици.

Обрадовић је саопштио је да су „у току преговори чији је циљ да се грађани ванредно укључе у програм РТС“.

Преговори око захтева протестаната воде се са уредником РТС Зораном Станојевићем.

Драмски писац Синиша Ковачевич на почетку протеста позвао је грађане у „Марш до слободе“ рекавши да је „време је да почнемо да марширамо“.

„Добили смо талог од власти, божију казну од власти. Ако не кажемо ‘доста’, остаћемо само ми старци, а у старачким домовима деца се не рађају. Драги пријатељи, доста је било, а 13. априла показаћемо колико нас има. Шта је то што ми тражимо: нешто мало правде и нешто много слободе“, рекао је Ковачевић.

ртс
Фото: Printscreen

Они носе транспаренте на којима пише „Стоп рушењу Калемегдана“, „Не дамо Калемегдан“, „Хоћемо дрвеће нећемо гондолу“.

РТВ / Хронограф