ОБМАНУО СРПСКУ ЈАВНОСТ: Поштени налазач из Ниша ипак непоштен

Ниш – Поступајући по анонимној пријави радника нишке Електродистрибуције службеници Полицијске управе у Нишу прекјуче и јуче су, на основу до сада утврђеног, били пред разоткривањем једне од већих обмана последњих година у Нишу и нашој земљи.

поштени налазач
Александар Миладиновић / Фото: Приватна архива

Почетком марта ове године безмало сви српски медији објавили су вести и репортаже о Нишлији А. М, који је, како се данима писало у новинама и говорило на телевизији, крајем фебруара пронашао 50.000 евра и вратио их власници. Тада је објављено да је он новац пронашао у торбици коју је једна Нишлијка заборавила на крову његовог аутомобила.

Како смо сазнали, овог тридесетпетогодишњег Нишлију, запосленог на одређено време у нишком огранку Електропривреде Србије, пријавиле су његове колеге из овог електропривредног предузећа. Полиција је позвала А. М. на информативни разговор и већ на првом саслушању он је признао да крајем фебруара није пронашао никакав новац.

Изјавио је да је „26. фебруара на паркингу поред зграде нишке Електродистрибуције случајно на травњаку пронашао кожни новчаник у којем није било ни новца, нити било каквих докумената и папира”. Према нашим сазнањима, на истом саслушању А. М. је изјавио да се „тог дана сетио да му је ово већ други пут како на истом паркингу проналази новчанике, због чега је одлучио да позове једног нишког новинара којег познаје и да му све исприча”. Даље је у полицији рекао како је „том новинару испричао да је 2018. године, неколико дана пре Васкрса, док је био на паузи, на крову свог аутомобила пронашао платнену торбицу”. Рекао је да је „отворио торбицу и у њој видео 10 до 15 новчаница од по 500 евра и 20 до 30 у апоенима од по 50 и 100 евра, као и да је тог тренутка зазвонио телефон у торбици и да је он одговорио на позив. Јавила се жена која га је питала да ли је пронашао њен новац и да ли планира да јој га врати”. Пошто је тој Нишлијки А. М. рекао да ће вратити новац, после петнаестак минута та жена је дошла до паркинга и он јој је вратио новац.

Током информативног разговора А. М. није знао када се то тачно догодило, нити како се та жена зове, а рекао је и да је никада после тога није срео и видео, нити чуо. Додао је да овај „случај” од прошле године није пријавио никоме, па ни полицији.

поштени налазач из ниша
Нишка чаршија изненађена гласинама о враћеном (пронађеном) новцу / Фото: С. Лазаревић

Узалуд су многи новинари покушавали да сазнају о којој је то Нишлијки реч и остале детаље. Према нашим сазнањима, А. М. је у полицији изјавио да „у разговорима са више новинара никоме није рекао да се то догодило прошле године, нити да је било када и било коме помињао цифру од 50.000 евра, јер новац није бројао”. Посебно је истакао да га је „после објављених репортажа о њему на телевизији и у новинама позвао господин Шијаковић из кабинета директора ЕПС-а Алтагића, који му је саопштио да је због свог поштеног поступка заслужио да добије уговор на одређено време на две године”. И да је „1. марта ове године заиста добио ново решење за посао”. У нишкој полицији сазнали смо да се не зна да ли ће се и какав ће се поступак даље против А. М. водити и хоће ли ће се и тужилаштво или неки други орган укључити у утврђивање истине.

Тома Тодоровић, Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.