Одбио да бомбардује ПРАВОСЛАВНУ БРАЋУ Маринос Рицудис: НАТО ЗЛОЧИНЦИ ПЛАТИЋЕ КАД-ТАД!

Капетан Маринос Рицудис, грчки херој одбране братског српског народа 1999. године, поводом двадесете годишњице НАТО-бомбардовања дао је низ интервјуа српским медијима. Преносимо један од њих, у коме храбри Грк говори о паклу који је преживео због своје одлуке.

маринос рицудис
Маринос Рицудис / Фото: Facebook

Одбио је да 1999. године нападне, како је много пута рекао, свој православни народ и да га бомбардује. Због тога је прошао кроз пакао, али некадашњи капетан грчке морнарице Маринос Рицудис у ексклузивном интервјуу за Еспресо каже да се не каје и да ће злочинци сигурно некада платити цену бомбардовања Србије!

Због своје одлуке да не буде део посаде брода који је требало да се придружи НАТО снагама и да са њега испаљује крстареће ракете на Србе, Маринос Рицудис је много пропатио. Завршио је са лисицама на рукама изгубио је посао у војсци, шест месеци био је без било каквих прихода, скоро на рубу егзистенције.

Ипак, овај храбри војник смогао је снаге да настави даље, а Срби и Србија га нису заборавили. Он је прошле године одликован од стране Српске православне цркве, а освануо је и мурал са његовим ликом у Београду.

маринос рицудис
Мурал у Београду / Фото: Facebook

Све горе наведено и још много тога било је повод да поразговарамо са овим храбрим човеком, а пред 20. годишњицу од НАТО агресије на нашу земљу, пише Еспресо.

Како памтите бомбардовање Србије?

– Веровали или не, то је одличан осећај за мене. Веома сам поносан на те тренутке из два разлога. Зато што сам слушао храбре Србе и храбро се понашао и супротставио се тиранском нападу НАТО-а. Друго, покушавао сам да урадим праву ствар. Да подржим вашу борбу и снагу, да се боримо заједно са заједничким веровањима и вредностима као истински хришћани. То је прави разлог због кога сам помогао и осмехнуо сам се као што можете погледати у видеу. Када чините праву ствар, Свемогући Бог много помаже.

Да ли бисте опет урадили исту ствар?

– Да, зато што је права срећа да се подржи право братство. Када следите пут братске љубави, она вас узводи ка Небу. Чудесан је онај осећај изнутра, из дубине мог срца и он је тада, а и сада, био диван. Зато што сам исправно одлучио да подржим истину тих дана.

За Србе сте херој, како видите српски народ?

– За мене је српски народ херој јер су ме Срби инспирисали да их следим и донесем праву одлуку. Због храброг карактера српског народа осећао сам се веома поносним што га подржавам иако је било веома тешко ићи против грчке владе и западног света. Веома је тешко одупрети се и зауставити терористички напад. Хвала вам, драги Срби, што сте ме инспирисали и што сте показали свету право значење стварне борбе.

маринос рицудис
На додели ордена Светог Саве у Српској патријаршији у Београду / Фото: СПЦ

Да ли мислите да ће неко некада одговарати за злочине над Србима током агресије?

– Да, осећам, једног дана ће сви платити рачун као што је и нацистичка странка платила цену својих поступака. Нико не може да избегне одговорност и правду због злочина које је починио.

Када Вас можемо поново очекивати у Србији?

– Можда током следеће зиме.

Како сте се осећали док сте били у затвору и чекали суђење 1999. године?

– Изненађујуће је то да док сам био у затвору, био сам одушевљен, не знам зашто се то догодило, то је био неки унутрашњи снажан осећај попут пролећа. Било је то као снажна река која долази из мог срца и свуда је кренула ка мом телу у моју душу, у моје лице, и терала ме да се осмехујем. Било је невероватно, и не могу да објасним зашто ме је обузела толика срећа. Осећао сам да је то Божји унутрашњи дар, јер сам у име Исуса Христа рекао да се ту ради о терористичким акцијама НАТО снага.

Ваша порука Србима за годишњицу бомбардовања?

– Драги моји пријатељи, суочили сте се са највећим тиранским нападом у новијој историји и научили сте нас својом храброшћу и шта је прави осећај слободе. Показали сте свету на импресиван начин да се не плашите ничега, јер је ваш дух остао непобеђен бомбардовањем и то је суштина. Тиме сте стекли поштовање целог света. Хвала вам за вашу храброст, темперамент и морал.

Дарко Злојутро, Еспресо