НОВАК ДОБРОЧИНИТЕЉ: Ђоковић се укључио у акцију спасавања српске православне цркве у Ници

0

Француски Фигаро истиче да би Новак могао да прискочи у помоћ и спасе цркву коју је са породицом посетио у децембру и где је, са српском децом чак и наступио у једној позоришној представи.

француски фигаро
Новак са сином Стефаном у цркви у Ници / Фото: Инстаграм / Новак Ђоковић

Новак Ђоковић и његова породица спремни су да помогну око откупа српске цркве Успења Пресвете Богородице у Ници. О томе су крајем прошле године писале Новости, а ових дана јављају и француски медији, који истичу да је први рекет света већ помагао српској цркви на Косову и Метохији.

Француски Фигаро истиче да би Новак могао да прискочи у помоћ и спасе цркву коју је са породицом посетио у децембру и где је, са српском децом чак и наступио у једној позоришној представи.

– Новак је био веома приступачан и пријатан. Обећао је да ће доћи и помоћи, као и да ће анимирати пријатеље. Мали Стефан се тада играо с децом, а Новак глумио и дружио се са децом – каже за Новости председник Заједнице Срба Француске Ђуро Ћетковић, који је том приликом био у Ници, истичући да је Новаков велики допринос пре свега у томе што показује да припада нашој заједници у Ници и да је уз њу.

Српска црква у овом граду на Азурној обали има занимљиву причу. Настала је шездесетих година у приземљу једне зграде у историјском делу града, на 300 метара од старе луке. У њој је служио руски свештеник Евграф Ковалевски, који је био и фрескописац, па је богато осликао унутрашњост. Ту су касније служили француски православни свештеници, а црква је од 2006. године под јурисдикцијом Западноевропске епархије Српске православне цркве. У цркви саслужују свештеници Клеман, православни Француз и Лазар из Житомислића, а литургије се одржавају суботом и недељом.

Површине од око 75 квадратних метара узимана је у закуп, али се после смрти власника зграде покренуо судски процес, а наследници желе да је продају. Због свега је покренута акција, у коју су се укључили Срби из Нице, Париза и других делова Француске, да се црква откупи, када то административна процедура буде омогућила. Фигаро помиње цену од 265.000 евра.

После најаве да би Новак могао да помогне у откупу цркве, огласиле су се и градске власти Нице, које би такође желеле да дају свој допринос. Градоначелник Кристијан Естрози је поручио да ће учинити све што може да би се сачувала ова богомоља. Град Ница и регион су већ помагали, па су, тако, на пример, дали новац да се штампа брошура о фрескама.

Комеморација жртвама НАТО бомбардовања

У цткви Успења Пресвете Богородице у Ници редовно се окупљају чланови удружења „Срби са Азурне обале“ коју су основали Јелена Радоичић Лодуаје и њени пријатељи Марија Белан Анрион, Радмила Савковић, Елеонора Комароми, Јован Којић, Марија Матејчић… Ту деца уче српски, организују се позоришне представе, приређују разне активности. Овде је Новак Ђоковић костимиран глумио у представи „Црвени лав“, која је рађена по збирци приповедака Јелене Радоичић „Николине басне“.

– У недељу ћемо у цркви организовати комеморацију жртвама НАТО бомбардовања на којој ће присуствовати представници града и региона – истакла је за Новости Јелена Радоичић.

Горан Чворовић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.