СРАМНА ПРЕСУДА У САРАЈЕВУ: Исламовићу само 14 месеци робије за МУЧЕЊЕ И УБИЈАЊЕ Срба у Босанском Броду!

Суд БиХ данас је првостепеном пресудом осудио бившег припадника Хрватског већа одбране Алминка Исламовића на 14 месеци за злочине над српским цивилима у Броду 1992. године.

 алминко исламовић
Фото: Printscreen

Исламовићу ће у казну бити урачунато време проведено у притвору од 25. октобра 2017. до 6. априла 2018. године.

Исламовић је осуђен, јер је као припадник и командир Војне полиције ХВО-а од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању српских цивила који су били заточени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону “Полета”, преноси Српска инфо.

На терет је Исламовићу стављено и одвођење заробљених на принудни рад, паљење и пљачкање њихове имовине, као и уништавање верских, културних и историјских споменика.

Током изношења завршних речи, тужилац Мирослав Јањић рекао је да искази сведока Тужилаштва потврђују да је Исламовић починио злочине за које га терети оптужница, што нису оспорили ни докази одбране, те затражио да га Суд прогласи кривим и изрекне казна сходно закону.

Јањић сматра да је Тужилаштво доказало да је Исламовић био припадник ХВО и да су Полицијска станица у тадашњем Босанском Броду и стадион Полет били места где су бесправно ухапшени Срби били затварани.

Тужилац је навео да су сведоци својим исказима потврдили да их је Исламовић тукао, да су неки пребијани до несвести, док је неке само шамарао.

Јањић је подсетио Судско веће на изјаве сведока који су рекли да су видели да је оптужени једног затвореника ударао књигом по глави, да је једном затворенику прскао сузавац у очи, те да је узимао паре за откупнину, што је потврдио и сведок одбране.

Председник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац изјавио је да су ове породице незадовољне радом Тужилаштва БиХ и да упркос многобројним непобитним доказима не очекују да ће Исламовић добити заслужену казну.

Грабовац је рекао да је против Исламовића предочено мноштво доказа, али да сматрају да ће проћи некажњено или ће добити најминималнију казну.

„Алминко Исламовић је мог брата премлаћивао, приводио је жене на силовање. Предао сам свим институцијама те наредбе које се односе на привођење жена за пружање сексуалних услуга. Имам то у архиви“, рекао је Грабовац.

Танјуг / Курир

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.