Дешифрован код најстарије скулптуре: Осам демонских лица откривају дуго скривану тајну (ВИДЕО)

Захваљујући најмодернијим техникама научници су декодирали скулптуру Идол са Урала. Утвђено је да је скулптура „стара 11.600 година“ и да садржи осам демонских лица.

идол са урала
Фото: Daily Star

Идол Шигир је најстарија дрвена скулптура на свету, а непрепознатљив код на идолу који је три пута старији од египатских пирамида, изрезбарен је зубима дабра, који су остали нетакнути.

Откривено је да овај идол висок 2,8 метара није стајао у земљи, него је вероватно био наслоњен на стену неких 20 година пре него што се срушио у древно некадашње палео-језеро, где се очувао.

Пронашли су га у Уралским планинама царски истраживачи злата у 19. веку. Сматра се једним од најстаријих светских познатих примера монументалне уметности.

Уста у облику слова „О“ и његове мистериозне цик-цак урезане линије и симболи показују да је мезолитик (средње камено доба) имао „прилично компликован поглед на свет“ заједно са неочекивано напредним уметничким вештинама, кажу научници.

Научници тврде да се код исписан тадашњим хијероглифима вероватно односи на духове.

Водећи истраживач у Одељењу за старосну археологију, доктор Жилин објашњава да реч има веома широк спектар значења чак и на енглеском језику — од ђавола до доброг генија.

„Заправо, с обзиром на то да не познајемо контекст пре 11.500 година, не можемо тачно рећи шта је (на идолу) приказано. Ипак, очигледно су то били неки духови. Не божанства, јер мислимо да су се божанства појавила касније“, прецизира Жилин.

Он објашњава да су људи који су створили идола имали компликован поглед на свет.

„Цео свет је био насељен различитим духовима. И не само животиње и дрвеће, већ је и камење било анимирано“, објаснио је он.

Како је додао, претпоставља се да је то било нешто слично анимизму.

„У овим сликама видим јединство и разноликост околине. И дефинитивно није био подељен само на добре и зле духове“ закључио је научник.

Идол је изложен у Регионалном историјском музеју у Јекатеринбургу.

Дејли стар