Компанија супруге Тонија Блера саветује „косовску владу“ о Специјалном суду

„Влада Косова“ платила је компанији Шери Блер, супруге Тонија Блера, 500.000 евра за правно саветовање о Специјалном суду, тврде из приштинске телевизије Т7.

правно саветовање о специјалном суду
Фото: Chris Jackson, AP

Иако су сви уговори „владе Косова“ са међународним компанијама поверљиви, косовски „министар правде“ Абељард Тахири потврдио је за Т7 да „влада Косова“ добија саветодавне услуге о томе како да се понаша према Србији у овом процесу, пренели су приштинска Газета експрес и Коссев.

Поред тога, Косово има и саветнике у вези са документима и правилима рада Специјалног суда.

Телевизија Т7 јавља и да се на челу једне од две компаније које саветују „косовску владу“ о питањима везаним за Специјални суд налази Шери Блер, жена бившег премијера Велике Британије. Ради се о компанији „Омнија стратеџи“, која већ, како тврде, девет месеци саветује „владу Косова“, а чији је уговор вредан пола милиона евра недавно истекао.

Пре нешто више од годину дана објављена је вест о још једном полумилионском уговору „владе Косова“, тачније кабинета косовског председника Хашима Тачија, са лондонским адвокатом и бившим тужиоцем Хашког трибунала за Југославију Џефријем Најсом.

Најс је у међувремену ангажован као један од два браниоца Самија Љуштакуа, кога је у јануару испитао специјални тужилац у Хагу, подсећају медији на Косову.

Тада је Најс објавио да су он и колегиница Невенка Трамп радили како би косовска влада могла да припреми материјал којем нико неће имати приступ, а који ће се користити када појединци буду оптужени од стране Специјалног суда, као и да им за тај рад није исплаћено преко 490.000 евра.

То писмо било је повод за формирање парламентарне комисије „скупштине Косова“ која треба да истражи све лобистичке уговоре које је „косовски председник“ потписивао док је обављао многобројне јавне функције.

Ипак, иако је започела са радом, та комисија је имала проблема са достављањем потребне документације од стране кабинета косовског председника, који је једино обелоданио да је та институција у последња 24 месеца потписала уговоре са страним компанијама у вредности од преко 1,2 милиона евра.

Недавно је и приштински портал Инсајдери објавио информације о далеко скромнијем уговору у износу од 12.000 евра, који је заменик „косовског премијера“ Енвер Хоџај из ПДК, у функцији председника радне групе за израду нацрта платформе о дијалогу, потписао са још једним лондонским правником Марком Велером.

Велер, који је професор на Кембриџу, супруг је Норе Високе Велер, рођаке Газима Високе, бившег саветника Енвера Хоџаја, јавио је Инсајдери.

Пре тога, још 2016. године, док је обављао дужност министра спољних послова, док му је Висока био саветник, Хоџај је потписао и уговор вредан 40.000 евра са „Кембриџ академи ов глобал аферс“, чија је директорка Нора Висок Велер.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.