САЗНАЈЕМО Лазански у Москви је само почетак промена у дипломатији, НОВИ КАДРОВИ У ЧАК 30 АМБАСАДА

0

Посланик СНС у српском парламенту и новинар Мирослав Лазански биће нови амбасадор Србије у Москви, али то неће бити једина промена у српским дипломатско-конзуларним представништвима у свету. Како сазнајемо, кадрови ће бити промењени у чак 30 амбасада Србије!

мирослав лазански
Амбасада републике Србије у Москви / Фото: Wikipedia

Како Блиц сазнаје из дипломатских извора, биће промењени како амбасадори, тако и друго особље у разним амбасадама, што у окружењу, европским, али и земљама на другим континентима. Кадровска решења су у домену спекулација, али је извесно да би до именовања нових амбасадора могло да дође у чак 30 земаља!

Разлог томе је што је највећем броју њих истекао мандат.

Нови амбасадор требало би да буде именован у најмоћнијој земљи ЕУ – Немачкој, али не само у тамо. Извори Блица наводе, да ће до промена доћи и у Црној Гори, Бугарској, Румунији, Чешкој, Мексику, Албанији, Македонији, Мароку, Тунису, Анголи, Конгу, Кувајту…

– Србија има готово 70 дипломатских представништава у свету, а у половини амбасадорима је истекао мандат или је при крају. Неки од њих ће наставити дипломтску мисију у новим државама, неки ће отићи у пензију, а за неке државе још нема адекватног решења – прича наш извор.

мирослав лазански
Фото: А. Димитријевић, РАС Србија

Такође, нове дипломате могле би да буду именоване и при Уједнињеним нацијама и НАТО у Њујорку, али и у Израелу, Индији, Јапану, Канади, Белорусији, Украјини, Холандији, Швајцарској…

Док се то не деси, Мирослав Лазански сели се у руску престоницу. Такву одлуку донела је Влада Србије на прошлонедељној седници, и на функцији ће заменити досадашњег српског амбасадора у Москви Славенка Терзића, коме је још 2017. истекао други четворогодишњи мандат.

мирослав лазански
Амбасадорско место је упражњено и у Берлину / Фото: Wikipedia

Иако се може похвалити великим новинарским и војно-коментаторским искуством, Лазански искуства у дипломатији нема превише. За ово место га је вероватно препоручило то што је русофил и наклоњен руском председнику Владимиру Путину и његовој администрацији. Блиц је иначе још прошле године писао да ће Лазанском припасти ово место.

По звању је правник, по занимању новинар, који је писао у великом броју некадашњих издања на простиру СФРЈ, од загребачког Полета, преко Вјесника, Старта затим недељника Седам дана, Студио… Писао је и за хрватски недељник Данас, а касније и за НИН, Политику експрес, Политику

Извештавао је са ратних подручја Авганистана, Чеченије, Ирака, Ирана, Сомалије… Написао је и неколико књига, међу којима и „Борбени авиони“, „Бин Ладен против Америке“, „Хитлер је победио“.

мирослав лазански
Фото: Душан Миленковић, РАС Србија / Shutterstock

У плитичке воде ушао је 2016. године као осми на листи СНС за парламентарне изборе, као нестраначка личност. Коментаришући свој улазак у политику, Лазански је казао:

– Није Вучић тражио ништа конкретно, али је с обзиром на моју каријеру, знање и везе и контакте које имам, видео да могу да помогнем држави, систему одбране и на концу и њему – рекао је он, преноси Истиномер.

Л. Гедошевић, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.