Владета Јанковић: Ово је режим другоразредних људи, ВЛАДАВИНА НАЈГОРИХ (ВИДЕО)

1

Професор Владета Јанковић, бивши амбасадор у Великој Британији и Ватикану, у емисији „Минут до 12“ каже да је на сцени незаустављиво деградирање наше дипломатије.

владета јанковић
Проф. др Владета Јанковић / Фото: Ненад Ђорђевић, ФоНет

“Последњих десетак година имате поништавање те професије, откада Ивица Дачић ради то што ради, како ради, певајући севдалинке, понижава све нас радећи то што ради.

Ово је режим другоразредних људи. На свим положајима од врха до дна налази се друга и трећа лига, која је истиснула све који заслужују да воде земљу, јер то могу и знају. То се, наравно, одражава и у дипломатској мрежи.

Ту има људи који не би требало да раде ни водоинсталатерске послове, а постављени су на места где се тка фина политичка мрежа.

Код нас сви говоре о аутократији и стабилократији, али права реч је охлократија. Она долази од грчке речи охлос, што значи руља. То је владавина најгорих, владавина руље. То је овај режим и човек скоро да не види на хоризонту неку светлост, јер ти медиокритети и људи друге класе се репродукују и боје се сваког ко их на неки начин угрожава, макар у перспективи.

Зато се најдаровитији сузбијају или бивају принуђени да оду у страну.

То је можда и глобална појава – да у политику не иду првокласни људи. Они сада или одлазе у велики бизнис, због новца, или у академију, значи у науку и просвету. То је оно што је највредније.

У политику данас, то важи и за Енглеску, Америку, Француску, не иду више најбољи, али код нас је то отишло у неку другу крајност. И сви најбољи се топе, одлазе ван земље, а кад су у земљи просто вену.”

Погледајте интервју:

Истиномер

1 коментар

  1. Ееееех мој Јанковићу Владета!
    “То је нама наша борба дала”
    “Да имамо Тита за Маршала”
    Ови, који данас управљају нашим животима, су учени у усташко комуњаристичкој школи ‘љубичице беле’! Тако је овде у Србији од 20.10.’44. драги мој “господине”!

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.