Бискуп Комарица: Очекујем да Папа пита Додика где је 95 посто римокатолика у РС

Римокатолицима је пожелео срећан, радостан и благословен Ускрс, а честитао је и „кршћанској браћи и сестрама“ који овај празник славе по јулијанском календару речима „Христос васкрсе-ваистину васкрсе“.

бискуп комарица
Бискуп Фрањо Комарица / Фото: Анадолија

Сведоци смо да и у данашњем свету и садашњем времену Христова црква и многи њени чланови проживљавају разна искушења и подносе многобројне невоље и страдања, чак до свога физичког нестајања из својих родних места и домовина – што због неверодостојног живота и равнодушног понашања других неких хришћана, а што због зависти, страха, отвореног непријатељства и насилничког понашања из редова неких од идеолошких, интересних, верских или искључивих ускогрудих националних група у њиховом животном окружењу, навео је Фрањо Комарица.

Али, сваки истински хришћанин зна да је он, као Исусов ученик, добио једно велико благо. То благо је Божја љубав и неизмерно Христово милосрђе. Он то драгоцено благо треба да понуди и другима и тако им помогне да и они открију вредност тога блага те га и сами прихвате, поручио је бискуп бањалучки Фрањо Комарица поводом предстојећег Ускрса који римокатолички верници прослављају у недељу.

Додао је да је „Исусова заповијед љубави основни закон људског савршенства, па тиме и пожељне, позитивне преобразбе овога свијета“.

Онима који верују у Божанску љубав онда доноси сигурност да је свим људима отворен пут љубави и да није узалудно настојање да се међу људима и народима оствари опште богатство, наводи Комарица.

Према његовим речима Христова заповест љубави опомиње да се љубав према другима треба да огледа не само у великим стварима него нарочито у свакодневним животним приликама.

„Исус Крист је – као потпуно невин – поднио муку и смрт за нас који смо грјешници пред Богом. Својим примјером учи нас да и ми – особито ако се залажемо за истину, правду, добро и мир – с њиме заједно будемо спремни носити и подносити невоље и патње које на наша леђа стављају они наши сувременици, који у себи нажалост немају ни љубави, ни истинитости ни праведности“, наводи се у поруци бискупа Комарице.

Он је додао: Васкрсли Христ, којем је, по његовом властитом сведочењу, дата сва власт на Небу и на земљи, снагом свога Духа, већ делује у срцима толиких људи. У њима он не само да буди жељу за будућим, вечним животом на Небу, него такође надахњује, прочишћује и учвршћује она велика и драгоцена настојања којима се људска породица труди око побољшања животних услова на земљи и осигурања достојног живота сваком човеку.

„Зато и овом свечаном пригодом, потичем све вас, чланове моје бискупије, било да живите у својим жупама или још увијек из прогонства упорно тражите могућност свога одрживог повратка у свој родни крај – да сви ви, не само сада, уз светковину Ускрса, него по могућности и свакодневно понављате ријечи Исусовог апостола Ивана: Дођи, Господине Исусе! Те ријечи значе: дођи, Господине, у нас снажно и учинковито и помози нам да и ми живимо и дјелујемо онако као су то чинили Твоји први ученици- прожети сигурношћу и радошћу Твога славног ускрснућа! Помози нам да не мислимо на своју смрт, а да уједно не мислимо и на твоје ускрснуће; да не мислимо на своју људску слабост и грјешност, а да уједно не мислимо на Твоје бескрајно милосрђе према нама!“, наводи Комарица.

Римокатолицима је пожелео срећан, радостан и благословен Ускрс, а честитао је и „кршћанској браћи и сестрама“ који овај празник славе по јулијанском календару речима „Христос васкрсе-ваистину васкрсе“.

Фото: Youtube printscreen

Одговарајући на питања новинара о најављеном сусрету Милорада Додика, председавајућег председништва БиХ са папом Франциском, Комарица је рекао да га радује да долази до сусрета између поглавара Римокатоличке цркве и „наших политичара који носе одговорност, за садашњост и будућност наше земље и њених становника“.

Знамо каква је ситуација са римокатолицима у овој земљи, шта се с њима дешавало у рату и после, рекао је Комарица.

Нагласио је да у БиХ сада живи мање од половине римокатолика који су ту живели пре рата, а да у ентитету Република Српска недостаје готово 95 одсто римокатолика.

Верујем да ће, ако и о чему буде разговора, између светог оца и политичких представника наше земље бити питање где су римокатолици, зашто им се није омогућило да сви који желе да се врате, да се врате, рекао је Комарица.

Према његовим речима 4.000 породица узалудно чека да могу да се врате у своја села, градове, нико им не жели помоћи, а то је тужно и ружно.

Верујем да ће бити питање шта намеравате са БиХ без једног конститутивног народа, рекао је бискуп бањалучки.

Подсетио је и на проблем враћања имовине Римокатоличкој цркви, наводећи да су више пута молили да им се врати бар део имовине како би могли помагати сиромашнима.

Вијести.ба / АА