Украјина сада има и председника и премијера који су Јевреји, али не задуго?

0

На челу владе тренутно је Јеврејин Владимир Гројсман, а и Зеленски је Јеврејин.

зеленски

Владимир Зеленски је победио Петра Порошенка освојивши 73 одсто гласова – колико и обични учитељ Голобородко из популарног серијала-комедије „Слуга народа“који је одлучио да се кандидује за председника Украјине. Управо Зеленски у серијалу игра тог учитеља који долази на чело државе и почиње да тера у затворе крупне лопове и корупционаше.

Украјина је са Владимиром Зеленским добила првог Јеврејина на челу државе – објавио је The New York Times.

И указао да је то додатни шамар ‘чоколадном магнату’ Петру Порошенку који је изборну кампању водио под девизом „Армија, језик, вера“.

NYT у истом чланку наглашава да су бирачи – после пет година изнурујућег рата на истоку земље – „ставили до знања да их највише брину сиромаштво и корупција“.

Аутор текста указује и да су Украјинци игнорисали упозорење Порошенка да „гласање за комичара уопште није смешна ствар“ и да можер имати болне последице.

Директор Украјинског јеврејског савета Едуард Долинскиј је са задовољством нагласио да је Украјина – ако се изузме Израел –једина земља у свету у којој су и шеф државе и председник владе – Јевреји.

Сада је на челу украјинске владе Јеврејин – Владимир Гројсман.

зеленски

У овом контексту, није без значаја ни то што је Порошенко у изборној кампањи Зеленског означавао као марионету тајкуна-Јевејина Игора Коломојског.

Зеленски је, иначе, победио Порошенка освојивши 73 одсто гласова – колико и обични учитељ Голобородко који је одлучио да се кандидује за председника Украјине. Зеленски тог учитеља који долази на чело државе и почиње да тера у затворе крупне лопове и корупционаше игра у популарном серијалу-комедији „Слуга народа“.

Из Порошенковог табора зато – у немоћном бесу – већ указују: „Многи су Зеленског побркали са Голобородком“.

Зеленском је прошле ноћи телефонирао Доналд Трамп и указао му да је Порошенко под америчком заштитом.

То је вероватно разлог што је већ изјавио да је спреман да Порошенку понуди једну од најважнијих функција у држави. Упркос томе што је још у фебруару обећавао присталицама да ће га „послати у затвор“.

По украјинским законима, Порошенко треба да кроз месец дана преда власт Зеленском. И, већ је лансирана претпоставка да би он тих 30 дана могао искористити да распусти Врховну раду и распише превремене парламентарне изборе.

Редовни треба да буду одржани крајем октобра 2019, али би њихово одржавање у јуну повећало шансе партије Блок Петра Порошенка да у коалицији са другим партијама под америчком контролом формира `владину коалицију`.

Порошенко би тако већ кроз три месеца био украјински премијер.

Факти

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.