Премијер Словеније: Ако се ЕУ распадне, сви смо пропали

Премијер Словеније Марјан Шарец је садашњу ситуацију у Европи драматично успоредио с оном пред избијање II светског рата када су европски политичари попуштали Хитлеру, и оценио да Европска унија мора убудуће брже и одлучније доносити одлуке како би одговорила на велике изазове данашњице, рекао је Шарец у разговору за америчку новинску агенцију Associated Press.

марјан шарец
Марјан Шарец / Фото: Бета / АП

„Популисти у Европи напредују јер умерене странке и политичке снаге нису биле успешне и довољно проактивне у изношењу својих агенди. Ако само седиш и чекаш шта ће се догодити, онда су наравно такви популисти врло гласни и добијају много (политичког) простора“, казао је Шарец у разговору за АП, објавили су словеначки медији.

Америчка агенција Шареца описује као бившег глумца и комичара који је прошле године успео да формира мањинску коалицијску владу либералних и левих странака и тако спречио освајање власти бившег премијера Јанеза Јанше који је наступао на изборима с националистичком антиимигрантском агендом сличној оној мађарског премијера Виктора Орбана.

Глумац и бивши комичар каже да су стална одлагања преговора о брегзиту илустрација како ЕУ садашњим начином деловања тешко и споро доноси одлуке“, пренео је АП.

Данашњи доминантни европски политичари, како каже, преспоро одлучују у новим историјским околностима, а ЕУ је, по Шарецовом мишљењу, зато потребно ново и делотворније вођство, ако жели да успешно парира таласу популизма и све већем утицају Русије и Кине.

Председник словеначке мањинске владе чија је странка Листа Марјана Шареца (ЛМШ) у групацији европских либералних странака АЛДЕ, казао је у разговору да га данашња ситуација у Европи подсећа на ону из касних 30-их година, кад је Европи претио Хитлер, а на челу британске владе био Невил Чемберлен који му се није желео супротставити, него му је попуштао.

Чемберлен је био такав политичар који је веровао Хитлеру, мислећи да је боље да с њим преговара него да се супротстави немачком нацистичком вођи, а данас знамо шта се после догодило, казао је Шарец.

„Ако се Европска унија распадне, онда смо сви пропали. То је врло брутално, али и истинито“, казао је Шарец драматично за АП.

Бета / Политика

1 коментар

  1. Опет ћете у Србију у избеглиштво, као у другом светском рату. Само после онога како сте се понели према ненаоружаној србској деци која су служила војску у дежели а и остале ствари, Космет итд.
    Нисам сигуран да ћете бити добро дошли!

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.