Затиру све што им „мирише“ на српско

0

После недавног рушења родне куће патријарха Варнаве у Пљевљима, на северу се још сећају сличних примера. У Бијелом Пољу је пре десет година сравњена стара зграда прве Српске школе.

у бијелом пољу
Акварел Стојанке Раховић

Рушење родне куће патријарха СПЦ Варнаве (Росића) у Пљевљима шокирало је јавност у Црној Гори, посебно припаднике православне вере и Србе на северу земље, где су већински народ. Ипак, ово није први случај затирања српства. Пре деценију, у Бијелом Пољу, као гумицом је избрисана зграда прве Српске школе у Црној Гори.

– То је просто невероватно! То може да се деси само нама Србима! Шокиран сам вешћу из Пљеваља. Међутим, добрим делом за то, и не само то што нам се лоше дешава, кривицу сносимо ми Срби – каже председник Српског националног већа у Црној Гори Момчило Вуксановић. – СНВ је имао идеју да са Српским културним клубом „Патријарх Варнава“ ту кућу откупи и обнови. Али, по обичају, недостајало је новца. Време је да се тргнемо. Да будемо мало агресивнији у тражењу и заступању својих уставних и законских права.

Вуксановић се сећа да је својевремено на сличан начин у центру Бијелог Поља „збрисана“ и зграда прве Српске школе на овом подручју.

Земљиште за изградњу прве Српске школе приложила је Српска православна црква 1847. године, а у име СПЦ одобрење је потписао поп Сава Балшић. Сагласност за изградњу школе дала је Порта 1854. године, под условом да је српско становништво о свом трошку изгради и одржава.

Тешко је данас утврдити колико су дуго Срби у Бијелом Пољу тражили одобрење од турских власти да могу отворити школу за своју децу. Али данашње власти нису имале милости према вредном споменику културе у Бијелом Пољу, без обзира на то што стара и руинирана зграда прве Српске школе није нарушавала амбијент, али је зато била погодно место да се још једном затре траг првој српској писмености.

у бијелом пољу
Прва Српска школа

Српска православна црквена општина у неколико наврата обраћала се актуелним властима да дозволе изградњу духовног центра који би објединио више области културе као што су: ризница, читаоница, просторија за веронауку и црквени хор… Није било одговора! Школа је срушена пре десет година.

Писма су ишла и на адресе министара за уређење простора, одборника у локалном парламенту, директора Завода за заштиту споменика културе. Уместо позитивног одговора, стигао је најмање очекивани – школа је срушена.

– Рушењем те зграде уништавају се корени српске просвете и културе, али се истовремено уништава и удео Цркве у формирању прве Српске школе у Бијелом Пољу – објашњава епископ будимљанско-никшићки владика Јоаникије. – Овакво брисање нашег памћења је атак на културу и повређује наша верска и национална осећања.

у бијелом пољу
Враћање обележја

„Укинули“ Божић

Колико се у Црној Гори „јуриша“ на све што макар асоцира на српство, говори и пример из Мојковца. Одборничка већина „укинула“ је Божић као Дан општине Мојковац, који се славио у знак сећања на славну Мојковачку битку и команданта војске сердара Јанка Вукотића. Уместо овог, изабран је датум када су „уједињене“ месне заједнице Поља и Подбишће?!

М. Секуловић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.