Протест у Борчи због двоглавог орла, полиција на сваком кораку

Неколико десетина људи окупило се испред пекаре „Рома“ у Улици Братства и јединства у Борчи где протестују, пише Блиц.

протест у борчи
Фото: Инстаграм

Протест је организован због власника овог објекта чији је рођени брат на Фејсбуку објавио фотографију на којој показује симбол двоглавог орла.

На фотографију која је пробудила револт код станара овог београдског насеља скренута је пажња јавности пре неколико дана на Фејсбуку и на њој се види како један од власника ове пекаре показује овај симбол Велике Албаније. Према једној верзији, фотографија је настала ове зиме у самом центру Београда, док је по другој она објављена на Инстаграму још 2017. године.

Окупљени узвикују „Косово је Србија“ а власници пекаре затворили су се унутра.

Због спречавања инцидента у Борчи се тренутно налази много жандармерије.

А како јавља репортер Блица с лица места, све више људи се окупља испред пекаре и придружује се протесту.

Албански пекари опет провоцирали двоглавим орлом и то у центру Београда: Насред Кнез Михаилове показао симбол тзв. Велике Албаније

у борчи
Насред Кнез Михаилове позирао са симболом Велике Албаније / Фото: Facebook printscreen

Протест против својих суседа, власника пекаре „Рома“, одржава се у Борчи, у Улици Братства и јединства. Разлог незадовољству јесте сазнање Борчана да су ови пекари, иначе Албанци, насред Београда ширили прсте преко груди у знак орла, симбола тзв. Велике Албаније. Љутња јавности због њихових сународника, који су у Долову код Панчева држали пекару, а иза затворених врата махали оружјем и показивали симбол који многи у Србији тумаче као претњу, још није утихнула, када се слична сцена поновила у Борчи.

– У субору 27. априла у 10 сати испред пекаре „Рома“ у Борчи грађани нашег насеља организују протест због новонастале ситуације са власницима пекаре, који су показали изузетно непоштовање преко којег нећемо и не можемо прећи. Позивамо вас да учествујете у одбрани интереса нашег насеља зарад боље будућности вас и ваше деце. Протест ће бити миран и ненасилан, окупимо се у што већем броју и станимо на пут оваквом понашању. Придружите нам се – поручио је један мушкарац на Фејсбуку. Он је додао да свако ко има заставу или мајицу са симболом Србије то понесе са собом.

у борчи
Оцена пекаре је опала / Фото: Facebook printscreen

Проблем је настао када је скренута пажња на фотографију на којој један младић, наводно један од власника пекаре, насред Кнез Михаилове позира са „орлом“ преко груди. Улични украс – поклон вероватно је донекле сакрио његову позу од пролазника. Слика је снимљена зими, но изгледа да је на њу тек сада обраћена пажња.

у борчи
Симбол Велике Албаније код многих буди нелагоду / Фото: Facebook printscreen

Убрзо се на друштвеним мрежама појавила још једна фотографија, наводно његовог брата, како показује исти тај знак. Њихова пекара моментално је почела да добија све лошије критике, а најављен је и овај протест.

у борчи
Инцидент у Долову после кога су пекари напустили село / Фото: Facebook

Подсетимо, пре месец дана у Долову код Панчева избило је огромно незадовољство када су мештани сазнали да им њихове комшије Албанци, од којих су сваког јутра куповали хлеб, иза леђа показују симобле Велике Албаније и позирају с пушкама у њиховом мирном селу. Власник који је дотада издавао локал Албанцима отказао им је закуп, а они су се спаковали и преко ноћи нестали из околине Панчева.

Б92 / Телеграф