БАЈАТОВИЋ ПОНОВО ТРАЖИ ПАРЕ ОД БАНАКА Овај пут му треба 20 милиона евра и грејс период од две године

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић поново је одлучио да се задужи у банкама и да узме дугорочан кредит који би отплаћивао до 2024. године.

генерални директор србијагаса
Фото: Дејан Бриза, РАС Србија

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић поново је одлучио да се задужи у банкама и да узме дугорочан кредит који би отплаћивао до 2024. године.

Како сазнаје Блиц Бизнис реч је о кредиту од 20 милиона евра који би Србијагас отплаћивао пет година, уз грејс период од две године. У јавној набавци коју је Бајатовић расписао почетком маја, наводи се да је кредит потребан да би компанија завршила планирану инвестицију. Конкретно намера Србијагаса је да зајмом који би узела од приватних банака финансира трећу фазу радова на изградњи разводног гасовода Александровац – Брус – Копаоник – Рашка – Нови Пазар – Тутин.

У конкурсној документацији се наводи и да би Србијагас кредит обезбедио гаранцијама Републике Србије као и меницама овог јавног предузећа. Један од захтева јесте и да банка укупну камату формира као збит тромесечног ЕУРИБОРА и марже.

генерални директор србијагаса
Фото: З. Лончаревић, РАС Србија

Бајатовић је за још већим кредитом посегнуо код банака и пре око пола године. Србијагас тада није имао довољно новца за набавку гаса за предстојећу зимску сезону и због је у банци узео краткорочни кредит од 30 милиона евра. Практично, толики новац Бајатовићу је био потребан да би компанија обезбедила текућу ликвидност, што се и наводило у конкурној тендерској документацији. Овај кредит био је краткорочан. Компанија се обавезала да ће га вратити у року од годину дана, а од банке је у отплати тражила и грејс период од месец дана.

-Такви кредити обично јесу најскупљи, али су у том тренутку били и једини начин да „Србијагас“ обезбеди довољне количине гаса за редовне и ванредне околности и да напуни резервоаре у Банатском Двору – рекао је тада извор Блица.

Према подацима Фискалног савета, за само осам месеци у 2017. години државна предузећа остала су дужна „Србијагасу“ 2,6 милијарди динара за испоручени гас. Највећи дужници били су Азотара и Српска фабрика стакла у Параћину.

Проблем дуговања за испоручени гас није, међутим, од јуче. Стручњаци су више пута помињали да многа државна предузећа гас не плаћају годинама и да би њихова егзистенција била угрожена када би држава инсистирала да одмах измире своја дуговања према „Србијагасу“.

Блиц Бизнис