РАЗБИЈЕНА КРИМИНАЛНА ГРУПА: Осумњичени да су израдили хиљаде лажних исправа

Постоје основи сумње да су осумњичени израдили више од четири хиљаде лажних јавних исправа које су наплаћивали од 100 до 800 евра у зависности од врсте докумената.

хиљаде лажних исправа
Фото: Илустрација, МУП

Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције и Службе за борбу против организованог криминала у координацији са Тужилаштвом за организовани криминал у Београду лишили су слободе две организоване криминалне групе коју је чинило укупно 20 лица.

Једна организована група је деловала на подручју Града Београда а друга криминална група деловала је на подручју Крушевца, Краљева, Новог Пазара, Пожаревца и других. Постоје основи сумње да су израдили више од четири хиљаде лажних јавних исправа које су наплаћивали од 100 до 800 евра у зависности од врсте докумената.

На подручју Београда лишено је осам лица: В.Ј., Д.Ј., П. Б., Р.Ј., Б.Т., Р.Ј., Д. П. и В. А. због више кривичних дела и то кривичног дела удруживање ради вршења кривичних дела у вези с чланом 346 став 2 и 4 КЗ и фалсификовање исправе из члана 355 став 2 у вези са ставом 1.

Наиме, они су у периоду од јуна 2018. до данас деловали као органзована криминална група која је по наруџби заинтересовсованих лица правила лажне јавне исправе: пасоше, личне карте, возачке дозволе и слично, држава чланица Европске Уније.

Постоје основи сумње да су израдили око 2.000 лажних јавних исправа које су наплаћивали по цени од 100 до 800 евра у зависности од врсте документа.

Приликом претреса на територији Београда пронађене су две штампарије и већа количина већ израђених јавних исправа.

Друга организована криминална група која се састојала од 12 лица и то: З.Р., Г.С., В. С., З. С., Н.А., С. К., Т. Н., Р.Н., Б.Г., М.Н., О.Д. и Т.Ј. је деловала на подручју Крушевца, Краљева, Новог Пазара, Пожаревца и других градова и места и израђивала лажне јавне исправе у исту сврху с тим што је то чинила у изнајмњеним просторијама. Такође, сумња се да је и ова 12-очлана организована криминална група израдила више од 2.000 докумената с тим што су је њихова почетна цена за израд лажних јавних исправа била од 300 до 800 евра по документу.

После саслушања осумњичених тужилац за организовани криминал донеће одлуку о даљем току кривичног поступка.

Новости