„ОПТУЖЕНА ЗА ТЕРОРИЗАМ, БИЛА У ЗАТВОРУ“ Ко је Фљора Бровина, косовска посланица која је показала ЛАЖНУ СЛИКУ СИЛОВАЊА АЛБАНКЕ

Ко је Фљора Бровина – косовска посланица која је лажном фотографијом за коју је устврдила да се на њој налазе припадници српске војске који силују једну Албанку?

косовска посланица
Фото: Профимедиа

Биографија жене и политичарке која је, овом гнусном злоупотребом, за 24 сата успела да згрози приштинску и српску јавност, буде ухваћена у лажи и изведена пред косовско тужилаштво – препуна је спорних детаља међу којима се посебно истиче информација да је били притворена у Србији због тероризма.

Бровина, иначе посланица ДПК, владајуће странке на Косову на чијем се челу налазио косовски председник Хашим Тачи, а данас председник парламента Кадри Весељи, шокирала је јавност тако што је јуче устврдила да поседује фотографију силоване Албанке, показала је медијима, и навела да је добила дозволу од породице да је објави. Тврдила је и да јој је познат идентитет те Албанке која, како је рекла, познаје своје силоватеље и спремна је да то посведочи и на суду.

Само неколико сати касније, приштински медији су разоткрили ову монструозну превару, и утврдили да је реч о фотографији, односно кадру, са једног порнографског сајта и то ирачког.

Осим тога, Бровина је јуче поподне изјавила пред специјалним тужиоцем да је спорне фотографије, које је обелоданила у парламенту , добила 2003. од неких активиста из Ђаковице, чијих имена се не сећа, да јој није познат идентитет „жртве“ и да је никада није контактирала. Њену изјаву медијима је пренела тужилац косовског Специјалног тужилаштва, Дрита Хајдари, која је рекла да се истрага о овом случају наставља.

Својим поступком, Бровина, активисткиња за женска права практично је пљунула у лице свим жртвама са било које стране, које су овако страшне ствари доживеле и преживеле током конфликата на Косову, наругала им се, и показала да јој није никакав проблем да у дневно-политичке сврхе искористи страхоте које су им се догодиле.

Ко је, заправо Бровина?

Лекар по стуци, рођена и одрасла у Приштини, са завршеним факултетом и специјализацијом у Загребу, враћа се на Косово где је неко време радила као новинар дневног листа „Рилиндја“ на албанском језику. После овог „излета“, враћа се у здравство, где је радила у приштинској општој болници.

фотографија наводног силовања албанке
Фото: Screenshot

Тако је било све до рата на КиМ 1998/99 када је, наводно, водила клинику у Приштини која се бавила збрињавањем повреда насталих у рату, као и да је исти тај центар користила како би у њему скривала децу која су родитеље изгубила током „борби и протеривања“.

У затвору због тероризма

О њој се у њеној званичној биографији на сајту једне приштинске инситуције, коју треба узети са резервом, наводе многобројни детаљи из њеног живота у време сукоба на КиМ. Између осталог, може прочитати и да је у априлу 1999. године отета, и то наводно од јединица војске, као и да је била заточена на непознатој локацији.

Одатле је, како се спекулише, пребачена у српски затвор у Пожаревцу, да би у децембру 1999. године била оптужена и осуђена на 12 година за терористичке активности, тачније због намере да изврши терористичке акте током ваздушне кампање НАТО.

Међутим, Врховни суд Србије је после 2000. године поништио ту пресуду, а она је, како се писало, пуштена на слободу захваљујући међунардоним притисцима.

Председнички кандидат

Није дуго времена прошло, када је Бровина одлучила да се окуша и у политици, па је 2001. године била један од кандидата на косовским председничким изборима. Иако су очекивања била да ће се ДПК кандидовати Тачија, то се није догодило, него је уместо тога истакнута Бровина као кандидат ове странке, а Гардијан тада о њој писао као о првој дами Косова.

косовска посланица
Бровина и Тачи / Фото: ЕПА

Ипак, шансе да победи нису биле превише велике, тако да је те изборе добио Ибрахим Ругова.

Међутим, ангажман на тим изборима, где је заступала ставове Тачијеве ДПК и постала његова блика сарадница, донело јој је посланичко место у свим сазивима косовске скупштине од тада до данас.

Критика за критиком

Бровина је за 24 сата постала најкритикованија особа у приштинској јавности, која се нашла на мети и власти и опозиције, и грађана и невладиних организација које су се обрушиле на њу због безочне лажи којој је кумовала уз оцену да је понизила стварне жртве и њихово достојанство.

Њене партијске колеге су се ограђивале, председник странке Кадри Весељи је рекао да нема никаквих сазнања о фотографији и да не може да коментарише и процењује њену аутентичност, амбасадорка у САД Вљора Читаку се извињавала на друштвеним мрежама, критиковао је и Покрет „Самоопредељење“, док је лидер приштиске Социјалдемократске партије Шпенд рекао да је њен поступак неопростив.

Фото: Shutterstock

За то време, она је остала при својој тврдњи да је фотографија аутентична.

– Ко је извор и где се догађај десио, рећи ћу тужиоцу кога сам већ контактирала – изјавила је Бровина, која је рекла и да нико из њене странке не стоји иза ове безочне лажи, преноси Коссев.

Фотографија „засенила“ резолуцију

Све ово дешавало се јуче, када је косовска скупштина усвајала резолуција о „геноциду Србије на Косову“. Такође, све се то дешава у јеку кампање у којој косовске власти покушавају да баце љагу на Србију и Србе оптужујући их за геноцид, планирањем отварања музеја геноцида, формирањем суда за злочине које су починили Срби… Колико су далеко спремни да иду сведочи и овај поступак Бровине, којим се монструозно наругала свим жртвама са свих страна.

Л. Гедошевић, Блиц