ШТРАХЕ ПОДНЕО ОСТАВКУ Скандалозан снимак са Ибице срушио вицеканцелара, ПАДА ЛИ АУСТРИЈСКА ВЛАДА?

Аустријски вицеканцелар и лидер десничарске Слободарске партије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе поднео је данас оставку на место вицеканцелара, а сутра ће, према наводима, поднети оставку и са чела странке која је главни коалициони партнер владајуће партије канцелара Себастијана Курца. То је учинио после објављивања снимка на којем се јасно чује у више наврата да је спреман на мутне послове.

хајнц кристијан штрахе
Фото: Шпигл, Screenshot

Како је претходно наведено, аустријски канцелар и лидер Народне партије Аустрије (ОВП) Себастијан Курц одбио је да даље настави сарадњу у влади с вицеканцеларом Штрахеом.

Штрахе се у 11 сати састао с канцеларом Курцом, с којим је разговарао о видео снимку који се појавио синоћ на медијима, на којем се види како он, заједно с потпредседником странке Јоханом Гуденусом, једној наводној нећаки руског милијардера нуди државне послове у замену за финансијску подршку његовој странци.

Тај видео је настао у лето 2017. у јеку предизборне кампање за аустријски парламент, а у јавност су га изнели немачки магазин Шпигл и дневник Зиддојче цајтунг.

Штрахеа ће наследити министар инфраструктуре и саобраћаја Норберт Хофер.

Претходно је Социјалдемократска партија (СПО) затражила истрагу због овог снимка.

Сада Курц има могућност да објави расформирање коалиције или ће наставити коалициону владу, али са новим врхом ФПО.

У првој варијанти, која је веома погодна Курцу у овом тренутку, јер је СПО, која је до сада појединачно увек била водећа политичка снага у земљи, на најнижем историјском нивоу по подршци грађана, а пошто је ова афера засигурно значајно оштетила имиџ ФПО, тако да би она на ванредним изборима могла победити са огромном разликом и чак можда и формирати самостално владу.

хајнц кристијан штрахе
Себастијан Курц / Фото: Г. Бунић, РАС Србија

У сваком случају, на место лидера ФПО доћи ће актуелни потпредседник и министар саобраћаја Норберт Хофер, с којим, ако се не одлучи за нове изборе, Курц може наставити вођење земље.

И Гуденус поднео оставку

После Штрахеа, и потпредседник ФПО и шеф њеног посланичког клуба Јохан Гуденус поднео је данас оставку на све политичке функције.

Он је додао да се повлачи и са свих функција у ФПО.

– Желим да искажем дубоко жаљење због догађаја од пре две године. Уз то, жао ми је што сам својим деловањем разочарао гласаче, функционере и сараднике који су имали поверење у мене – навео је Гуденус у саопштењу.

Гуденус је, иначе, ожењен Српкињом Тајаном и неговао је тесне везе с руководством Републике Српске, где се и оженио.

Танјуг