Бункер у Савској улици биће срушен – Преживео рат и сва бомбардовања, али неће „Београд на води“

0

Бетонско склониште остатак је „немачке архитектуре”, саграђено је за време Другог светског рата. – Има око 80 квадрата корисног простора и зидови су му у основи дебели три метра.

бетонско склониште
Објекат има око 80 квадрата корисног простора / Фото: Анђелко Васиљевић

Изградили су га Немци за време Другог светског рата. У његове зидине на железничкој станици налили су тоне бетона, обликовали га тако да личи на пирамиду. Годинама је био бункер.

Преживео је ратне четрдесете, савезничке бомбе које су 1944. године засипале Савски амфитеатар, проширење Савске улице пре десетак година, али изгледа неће и изградњу „Београда на води”.

– Тај објекат предвиђен је за рушење јер нема историјске, културне нити функционалне вредности – каже Марко Стојчић, градски урбаниста.

Бункер је остатак „немачке архитектуре”. Саграђен је између 1941. и 1942. године. Има око 80 квадрата корисног простора. Зидови су му у основи дебели три метра. Висина унутар објекта је 2,20, а склоништа у срцу бункера дугачка су 27 и 14 метара. У њему су се крили војници Вермахта у време савезничког бомбардовања. Ту је, кажу познаваоци, могло да се смести и 50 војника.

Касније је овај простор дуго био складиште, једно време кафаница у којој су се окупљали железничари, а потом и место где су се крили сакупљачи секундарних сировина и бескућници.

бетонско склониште
Фото: Анђелко Васиљевић

– Немци су у Београду изградили већи број бункера, али различитих облика. У Савском амфитеатру била су изграђена четири, налик овом смештеном прекопута суда. Грађени су специфичном техником са косим зидовима. То је рађено из практичних разлога, како у случају бомбардовања бомбе не би ударале директно у објекат него би само склизнуле са њега – објашњава др Видоје Голубовић, хроничар Београда.

Од четири бункера до данашњих времена преживела су два, али је један објекат мањег габарита, који се налазио ближе Сави, већ уклоњен.

На простору од Чукарице до Звездаре, како каже Голубовић, до сада је откривено 27 другачијих, укопаних бункера које су Немци за време Другог светског рата градили да у њима чувају оружје и противавионску муницију.

Склониште као туристичка атракција

Пракса претварања некадашњих бункера у туристичке атракције, у музејске и друге врсте културних простора већ постоји у окружењу. Некадашњи нуклеарни бункер, изграђен у центру Тиране, претворен је у музеј.

У њему се налази поставка посвећена људима који су прогоњени за време владавине комунистичког лидера Енвера Хоџе. У његово време је, због страха од спољних напада, у Албанији изграђен велики број ових скровишта. Бројке се крећу од 170.000 до 700.000 бункера.

Б. Васиљевић / Д. Мучибабић, Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.