Лесковачки Дом здравља и Апотека иду у стечај?

0

Над Домом здравља и Апотеком надвила се опасност од стечаја због укупних дуговања од преко 969 милиона динара, будући да град Лесковац као оснивач нема новац планиран у буџету за измирење поверилаца, па је упућен захтев да тај дуг измири држава Србија, што је мало вероватно с обзиром да је реч о великој суми и да ове две здравствене установе нису једине у Србији које мучи сличан проблем.

опасност од стечаја
Дом здравља Лесковац

Комисија коју је формирала Скупштина града Лесковца са докторком Јасмином Ранђеловић на челу утврдила је да Дом здравља дугује повериоцима 543.351.647 динара, а Апотека 425.720.687 динара, те да је наступила трајна неспособност плаћања.

Стога је данас донета одлука на седници Градског већа да се од ресорног министарства затражи да оно предложи Влади Србије да донесе одлуку да недостајући износ уплати оснивачу здравствених установа за измирење дуга. Уколико Влада не одобри средства, ове две здравствене установе одлазе у стечај.

Апотека Лесковац је заправо давно ставила катанац на врата, али је Дом здравља установа неопходна пацијентима са простора целог Јабланичког округа, с обзиром на то да су овде услуге бесплатне.

Ипак, правници кажу да установе попут Дома здравља не могу да оду у стечај.

Јасмина Ранђеловић / Фото: Југмедиа

Дуг ове здравствене установе, како пише у извештају комисије, настао је у периоду од 1. јула 2007. до 31. јануара 2012, па поново од 2012. до 2015. године, а на основу правоснажних судских одлука у судским поступцима који су вођени ради исплате разлике у заради запослених у Стоматолошкој служби.

Данашња одлука Градског већа заснована је на члану 262. став 4 Закона о здравственој заштити који је донела Народна Скупштина 3. априла 2019. године.

Милица Ивановић, Југмедиа

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.