Наплата уласка у центар града?

Расписан јавни тендер за студију о тарифирању приступа најужој градској зони. Тражи се модел управљања застојима и технологија која то омогућава. Све базирано на развоју саобраћаја до 2033.

модел управљања застојима
Велике саобраћајне гужве у Београду / Фото: П. Милошевић

Секретаријат за саобраћај расписао је јавну набавку за израду студије „Управљање саобраћајем у Београду кроз модел тарифирања приступа централној зони“.

Угледајући се на Лондон, Сингапур, Милано и друге градове, једно од решења за колапс у граду челници виде у наплати уласка у центар.

– Са наглим порастом броја возила у последњих неколико деценија јављају се загушења у саобраћају, посебно у ужим централним зонама. Последице су многобројне и огледају се у великом повећању времена путовања, временских губитака, потрошње горива, заузетости површина возилима, смањеној безбедности саобраћаја, емисији штетних гасова – наводи се у документацији тендера који ће бити отворен 26. јуна.

Многи градови у свету су проблем решили коришћењем неког од модела управљања саобраћајним захтевима, односно увођењем наплате загушења.

Изабрани понуђач имаће 180 дана да анализира искуства из праксе градова који примењују управљање загушењима, али и да анкетира грађане шта мисле о наплати уласка у центар. Требало би и да предложе одговарајући модел и политику управљања загушењима, али и да понуде технологију којом би то могло да се уради.

Одабрани стручњаци такође би требало да дефинишу зоне у оквиру које би се управљало застојима. Од њих се захтева и да ураде саобраћајну анализу, односно да увиде како би увођење наплате за улазак у центар утицало на саобраћај у оквиру зоне и ван ње, односно по њеном ободу. Требало би урадити и финансијску анализу приложеног модела, као и анализу правног оквира за имплементацију ове идеје.

модел управљања застојима
Фото: К. Михајловић

Саобраћајни стручњаци напомињу да се тражена студија базира на Смарт плану развоја саобраћаја до 2033. Односно, ће до тада Београд имати урађене најбитније путне правце попут Унутрашњег магистралног прстена, четири линије БГ воза и две линије метроа. Напомињу да се не може размишњати о наплати улаза у центар ако се грађанима не понуде алтернативни правци, попут тунела Савска – Дунавска падина који је тек у плану изградње. Престоница те алтернативе нема, те су сви принуђени да иду кроз центар. Немогуће је и да се сви преоријентишу на јавни превоз, јер онда систем не би могао да функционише.

Папрене казне стартовале

У престоници су у понедељак званично почеле да се примењују увећане казне за непрописно паркирање, кретање и задржавање возила на трамвајским шинама, пешачком прелазу, у парковима и пешачким зонама повећане чак пет пута. Новим мерама казна за бахато остављање аутомобила у зони трга или пјацете износи 25.000 динара. За паркинг на зеленој површини у околини стамбених зграда, власник возила биће кажњен са 5.000 динара.

С. Б. Милошевић, Новости