РОСУ претукла Руса припадника УНМИК-а – Чепурин: То је провокација приштинских власти

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је осудио „упад косовских специјалаца у рејоне севера Косова и Метохије које насељавају Срби“.

александар чепурин
Амбасадор Александар Чепурин

„То је крајње опасно и коси се са свим постојећим договорима“, наводи се у саопштењу достављеном из Амбасаде Русије.

У саопштењу се такође изражава револт изазван „провокацијом приштинских власти у односу на руског држављанина, сарадника УНМИК Михаила Красношчекова“ и тражи „неодложно ослобођење Руса и позивање на одговорност свих који су криви за овај вапијући инцидент“.

У Амбасади Русије у Београду претходно је за руске медије потврђено да је косовска полиција у јутрошњој акцији ухапсила и једног Руса, сарадника УНМИК-а и да је то потврдила и мисија УН.

Прва телевизија незванично сазнаје да је руски држављанин приликом хапшења претучен.

Званична Москва сматра да упад косовских специјалних снага у српске општине на северу КиМ и привођење Срба представља нову провокацију Приштине, с циљем да се застраши и протера неалбанско становништво и да се силом успостави контрола над том облашћу, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Подсећамо да је током дијалога Београда и Приштине, уз учешће и подршку Запада, постигнут договор да косовске специјалне снаге наоружане дугим цевима на север неће улазити“, рекла је Захарова.

Без обзира на то, последњих година то се стално понавља и међународне снаге на то гледају попустљиво.

„Потпуно је јасно да је такво понашање косовских Албанаца директна последица вишегодишњег подстицања од стране ЕУ и САД. Косовски руководиоци су се већ навикли да им све провокације пролазе“, навела је она.

Како је истакла, слични кораци ће водити ка подизању међуетничких тензија.

Они лишавају смисла вишегодишне напоре међународне заједнице да се дође до мирног решења.

„Тренутак за упад није изабран случајно – одмах после излагања председника Србије Александра Вучића у парламенту о косовском питању. Претпостављамо да уздржан приступ Београда, с циљем да се постигне праведно и дугорочно решење, ни Приштину ни њене западне покровитеље не занима“, истиче се у саопштењу руског МИП.

Она је рекла да Москва, у овако одговорном тренутку, позива међународне покровитеље Приштине да уразуме косовске радикалне снаге и спрече даље ширење конфликта са непредвидљивим последицама.

александар чепурин
Фото: Алексеј Витвицки, РИА Новости

Тачи: Рус ухапшен јер је покушао да спречи извођење полицијске акције

„Полиција Косова је ухапсила Руса у уторак, јер се одупирао акцијама спровођења закона“, рекао је такозвани председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи.

Према његовим речима, косовска полиција је спровела акцију борбе против криминала на северу региона.

„Акција је покренута на великој територији Косова. Ухапшени су службеници и грађани различитих националности. Један Рус је такође ухапшен који је покушао да спречи полицију у вршењу ове акције“, додао је Тачи.

Агенције