Кфор: Власти Србије биле обавештене, акција није била изненађење – Вучић: Лажу

0

Портпарол Кфора пуковник Вићенцо Грасо рекао је да су власти Србије биле обавештене да ће доћи до акције хапшења на северу Косова у уторак, 28. маја, и да „није било изненађења“.

порпарол кфора
Фото: Н1

„Јуче је ситуација била под контролом и константно смо је пратили. Имали смо добру размену информација и били смо у контакту са српским властима“, казао је Грасо за телевизију Прва.

Портпарол Кфора негирао је да је мађарски контигент Кфора покушао да реагује током акције, а да је спречен од команданта тих снага.

Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче у Скупштини Србије да је током акције на северу Косова мађарски контигент Кфора покушао да реагује, али да су спречени.

Већа група припадника косовске полиција ухапсила је јуче више особа на северу Косова. Косовска полиција је навела да се радило о акцији против организованог криминала, док је званични Београд оценио да је она била усмерена на криминализацију и застрашивање преосталих Срба на Косову.

Вучић: Не говоре истину да је Београд био обавештен о акцији

порпарол кфора
Фото: Тања Валић, Танјуг

Портпарол Кфора пуковник Вићенцо Грасо рекао је раније данас да су власти Србије биле обавештене да ће доћи до акције хапшења на северу Косова у уторак, 28. маја, и да „није било изненађења“.

„Јуче је ситуација била под контролом и константно смо је пратили. Имали смо добру размену информација и били смо у контакту са српским властима“, казао је Грасо за телевизију Прва.

Вучић је рекао да је ситуација за Србе на Косову, дан после акције полиције, много тежа него што је била због чега их је позвао на јединство.

„А све што имам да кажем је да ће Србија сачувати свој народ, заштити га и да неће седети скрштених руку. А нека лаже тај стручњак шта хоће. Можда су мислили да су обавестили неког од ових од пет милиона или неког од владика, нас нису“, рекао је он. Коментаришући изјаву епископа рашко-призренског Теодосија да јучерашња акција иде на руку онима који заговарају територијалну поделу на Косову, Вучић је казао да се он црквеним стварима не бави и да неће ништа говорити о владици Теодосију.

Он је казао да је као председник Србије одабрао своју страну и да је та страна Србија и Срби на Косову, који су како наводи, страдали ни криви ни дужни.

Вучић је критиковао тврдње косовске стране да је акција била искључиво полицијска и упитао како је могуће да на територији на којој живи 14 пута више Албанаца него Срба буде дупло више ухапшених Срба.

„Значи Срби су 28 пута већи криминалци? А тамо све поштени… А зашто је крив руски административац? Зато што је стајао на барикадама? Па камо среће да је Кфор стајао тамо“, рекао је он.

Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.