СЛОВЕНИЈА ВАПИ ЗА РАДНИЦИМА, А ТО ЈЕ ВАША ШАНСА Три занимања су нарочито тражена, ево колике су плате и каква је процедура

0

После далеке Аустралије, која је поново актуелна, и већ добро познатих гастарбајтерских дестинација по Европи, шансу за посао можете наћи и у Словенији. Овој земљи, која нам је релативно близу, првенствено су потребни грађевинци, здравствени радници и трговци.

посао у словенији
Фото: Илустрација

Наиме, како показују подаци Завода за запошљавање Републике Словеније, дефицитарна занимања у прва четири месеца ове године пре свега су у домену грађевинарства (потребно 9.072 радника), затим у области производних активности (8.993), на трећем месту су здравство и социјална заштита (5.376), на четвртом месту је категорија подведена под „разно“ – ту недостаје 4.885 „разних“ радника. Следе трговина и одржавање, са 4.255 потребних радника.

Да заиста недостаје лекара у Словенији говори податак да болницама на позив упомоћ прискачу анестезиолози из Ријеке и Загреба.

Статистика о слободним радним местима, односно о потражњи послодаваца за радницима у Словенији даље показује да је транспорт и складиштење потребно 3.760 људи, за услужне делатности попут кетеринга недостаје чак 3.479 људи и у домену образовања фали 3.047 радника.

Нешто мања потражња је за научницима (1.913) и радницима у јавној управи (1.782), а за остале делатности приказане у графикону, бројке су значајно мање.

Ипак, како се напомиње на сајту Завода за запошљавање Републике Словеније, они немају поптуно прецизне податке о свим слободним радним местима у земљи, јер је 12. априла 2013. године ступио на снагу Закон о изменама и допунама Закона о регулацији тржишта рада, којим је укинута обавезна регистрација упражњеног радног места у Институту. Послодавци који не припадају јавном сектору, дакле могу да отворе радно место и не информишу Завод о томе.

Кад подвучете црту, то за радника заинтересованог да оде у Словенију значи да је радних места вероватно и више од оних који се могу наћи у евиденцији Завода.

Тако, за отворену позицију можете сазнати и на препоруку, а ни сајтова са огласима „посао у Словенији“ и „рад у Словенији“ – не мањка.

Како се може видети на сајту за запошљавање, Клик до посла, тренутно су активни конкурси за кувара у дому за стара лица у Словенији, фригомеханичара, електричара, професионалног возача аутобуса, радника у вешерају…

посао у словенији
Велика потражња за медицинским радницима / Фото: Илустрација

Продужено трајање радне дозволе

– Услов за добијање радне дозволе и рад у Словенији је да српски радник претходно буде пријављен на евиденцији Националне службе за запошљавање у Србији, како би држава могла да има надзор над запошљавањем својих радника у иностранству – рекао је Грега Малец, вођа Сектора за радну имиграцију словеначког министарства рада.

Он је о овоме говорио у новембру, приликом потписивања протокола о спровођењу Споразума о запошљавању грађана Републике Србије у Републици Словенији, када је најављено да ће од овог пролећа радна дозвола у Словенији српским радницима важити три године уместо једне.

Појаснио је да радник који жели да се запосли у Словенији не сме да буде запослен у Србији и да мора да буде пријављен на бироу за запошљавање макар и само на један дан, због поменуте евиденције.

Малец је тада нагласио да су у Словенији тражена занимања углавном занатскг профила и да се највише траже електротехничари, вариоци, возачи камиона, кувари и магационери.

посао у словенији
Фото: Илустрација

А плата?

Што се плате у Словенији тиче, како може сазнати на сајтовима који информишу будуће исељенике о искуствима оних који су тај корак већ направили, просечна месечна плата у Словенији износи око 1,070 евра, али странци у Словенији, посебно они са нижим степеном образовања, морају бити спреми на мања примања, а највероватније и минималац, који је од ове године повећан на 667 евра. Најављено је и да ће наредне године бити повећан на 700.

Међутим, како показују огласи за послове у овој земљи, могуће је остварити плату и између 1.500 и 1.800 евра, а привремени смештај за раднике је обезбеђен.

Тако се наводи у овогодишњим конкурсима за радно место ЦНЦ оператера, који врши припрему машина за обраду, израђује предмете према одређеном технолошком поступку, односно ради на индустријским роботима.

Кувар, рецимо, судећи по огласима, у Словенији може зарадити између 800 и 1.200 евра.

Потребна документација

Како се може видети на сајту словеначког министарства спољних послова, и то исписано на српском језику, да би добили дозволу за привремени боравак у Републици Словенији и за рад и запослење, потребно је попунити захтев, приложити оверену фотокопију пасоша, оверену фотокопију важеће радне дозволе, уговор о раду склопљен са послодавцем, доказ о средствима за издржавање, потврда о некажњавању и полиса међународног здравственог осигурања, која покрива период од најмање месец дана од дана подношења захтева, независно од периода важења радне дозволе, са минималним покрићем 30.000 евра.

посао у словенији
Фото: Илустрација

Дакле, из овог се закључује да је у Словенију најбоље отићи на позив послодавца, на већ уговорено радно место, а да би тражење среће „на бум“, ипак било теже оствариво.

Наведена документација је минимални услов за подношење захтева за издавање дозволе за привремени боравак у Републици Словенији, што значи да се по потреби могу захтевати додатна документа, напомиње се у објашњењу овог министарства.

Захтев се шаље надлежној управи у Словенију и у просеку обрада траје месец дана, али амбасада не гарантује рок решавања захтева, а подносиоца захтева телефоном обавесте када заврше.

Такса за поступак за дозволу за привремени боравак износи 81 евро и плаћа се приликом подношења захтева, искључиво у амбасади, али у случају да вас одбију, новац вам не враћају. Сви формулари се могу добити бесплатно, а документација се предаје лично.

Социјално осигурање

Пре почетка рада, послодавац је дужан да вам обезбеди обавезно социјално осигурање у Словенији, без обзира на ваше домаће осигурање. Поред обавезног осигурања у Словенији, постоји и додатно осигурање, које је препоручено. Најјефтиније додатно осигурање износи око 30 евра месечно а можете га извадити у једном од осигуравајућих друштава.

Када уредите здравствено осигурање, саветује се и да затражите Европску картицу у Институту за здравствено осигурање Републике Словеније. Добро ју је имати, посебно ако повремено путујете по другим ЕУ земљама, као и у Исланд, Лихтенштајн, Норвешку и Швајцарску.

М. Милојковић, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.