Брутални покушај крађе: Читаку својата град српског краља Милутина

0

Ново Брдо, тврђава која се налази 20км источно од Приштине, подигнута је првих година владавине краља Милутина.

ново брдо
Фото: Илустрација / Телеграф / Wikipedia / Atdheu / Profimedia/AFP

Српске светиње на Косову и Метохији представљају трн у оку Албанцима, који покушајима фалсификовања историје желе да присвоје православне светиње. Својатање српског културног наслеђа на КиМ од стране Албанаца поново је доспело у фокус када су амбасадорка тзв. Косова у САД, Вљора Читаку, а пре ње и премијер ове самопроглашене државе Рамуш Харадинај, средњовековно утврђење Ново Брдо представили као албанско.

Тзв. амбасадорка Читаку, на свом Твитер налогу објавила је фотографију Новог Брда, уз поруку:

– Ово није сет за снимање „Игре престола“, ово је Косово – уз хаштаг „Косово прелепо“.

Ова објава изазвала је лавину коментара, и док је било појединаца који су се сложили са њеним покушајем фалсификовања историје, већина је негативно коментарисала овај потез и „одржала час историје албанској амбасадорки“.

– Да ли имате нешто албанско да покажете у том вашем Косову? Искључите српско културно и верско наслеђе, плус било шта што потиче из времена отоманске владавине. Обавестите ме када нађете било који траг – поручио је један од твитераша.

ново брдо
Фото: Twitter printscreen

Ново Брдо, тврђава која се налази 20км источно од Приштине, подигнута је првих година владавине краља Милутина, са циљем заштите богатог рудног подручја у коме се експлатисало гвожђе, олово, сребро и злато. Утврђење је своју снагу показало током више Османлијских опсада, поготово током двогодишње опсаде (1439-1441) у време када српска деспотовина више није постојала. Данас је цео простор некадашње тврђаве у рушевинама, али и поред тога остаци кула сведоче о некадашњем богатству. Посебан проблем новобрдске тврђаве представљају стални покушаји да се у њој пронађе закопано благо чиме се уништавају вредни археолошки слојеви, а овај проблем је додатно појачан после доласка УНМИКа и КФОРа у јужну српску покрајину пошто су у неколико наврата на простору тврђаве аматерска ископавања вршили и припадници пољских снага из редова УНМИКа.

Тврђава је на листи српских споменика од изузетног значаја. ЕУ је имајући у виду све међународне стандарде, направила уговор са УНЕСКОМ који је мобилисао најбоље експерте за пројекат а све у циљу стављања града Ново Брдо на листу светске културне баштине УНЕСКО-а.

Харадинај Немцима подметнуо православну цркву као римокатоличку

Слично прекрајање историје покушао је недавно и премијер самопроглашене државе Косово, Рамуш Харадинај, када је на свом профилу на Фејсбуку написао да је немачка држава финансирала пројекат „важан за њихову културу и историју“.

Реч је о обнови православне Цркве Светог Николе у Новом Брду на Косову и Метохији, коју је Харадинај представо као — римокатоличку.

Када је реч о овој светињи, Албанци су отишли корак даље и започели конзерваторске радове без икакве научне потпоре, чиме су направили штету тој православној светињи јер су је преправљали, што је потврдио и др Марко Поповић, коаутор монографије „Црква Светог Николе — катедрала града Новог Брда“, коју је објавио Завод за заштиту споменика културе Србије.

– Они у ствари остатке Цркве Светог Николе претварају у тробродну базилику што никад није било, што је велики фалсификат. Део тих конзерваторских радова су већ извели, а испред градилишта, на прилазу су на табли приказали пројекат обнове и радове који немају везе са стварним стањем – објашњава Поповић, преноси Спутњик.

Др Поповић каже да су наши истраживачи одмах алармирали Манастир Високе Дечане и надлежне органе како би право истраживање и истина о тој цркви стигли до немачког амбасадора.

„Ми научници смо покренули машинерију да се обелодани шта је заправо та црква и да се спречи фалсификовање. У сваком случају, ово је још један покушај Албанаца да се негира постојање српског културног наслеђа на Косову и Метохији и да се својата. Другим речима, Харадинај је безочно слагао немачког амбасадора“, тврди наш саговорник, пише Спутњик.

Поповић истиче да постоје научни докази да је у питању православни објекат, али упозорава и да су Албанци почели конзерваторске радове без икакве научне потпоре, чиме су направили штету тој православној светињи јер су је преправљали.

ново брдо

Фото: Јован Стојан, Спутњик

Поповић напомиње да је у Новом Брду постојала и римокатоличка црква, такозвана Сашка црква која је била ван бедема тадашње градске територије.

„Пре него што су уопште почела истраживања на Новом Брду средином двадесетог века, на основу изворне грађе, није било сасвим јасно да ли су Турци, када су заузели Ново Брдо, претворили у џамију православну или римокатоличку цркву. Дилема око тога је постојала, али истраживања између 1957. и 1960. године су јасно показала да је у питању православна црква. Она је грађена у две етапе, првобитна црква је саграђена негде око 1269. године и имала је моравску пластику и највероватније је била задужбина или краља Вукашина или један од првих споменика кнеза Лазара“, каже наш саговорник.

Утврђено је и да је у тој цркви у 15. веку столовао и грачанички епископ. Поповић објашњава да је у то време Ново Брдо било озбиљно привредно-рударско средиште, а да је та црква била градска црква.

„Остало је забележено да су Турци велику цркву коју су подигли српски деспоти претворили у џамију. То је белешка из 17. века. Постоје и други писани извори који су доказ да је потпуно неспорно да је Црква Светог Николе у Новом Брду била православна катедрала“, тврди коаутор монографије о тој цркви која је издата тек прошле године, иако је одавно написана. Прилика да угледа светлост дана указала се кад се прикупљала документација за Унеско, 2016. године, додаје наш саговорник.

„Остаци те цркве су тада технички снимљени, чему су додата наша ранија истраживања те цркве, тако да смо архитекта Игор Бјелић и ја решили да објавимо и књигу о тој катедрали са свим архитектонским анализама, историјским и археолошким подацима. Та књига је прошле године изашла на српском и на енглеском језику“, прецизира наш саговорник.

Поповић је поново упозорио да Албанци покушајем да цркву прогласе за римокатолички храм желе да је посредно истргну из културног наслеђа православне цивилизације Старе Србије.

ново брдо
Тврђава Ново Брдо после реконструкције / Фото: Wikipedia

На сајту такозваног косовског министарства културе, омладине и спорта о Цркви Светог Николе пише да је у питању објекат са највећим димензијама у Новом Брду, за коју се сматра да је била римокатоличка катедрала. Споменик, тврде, што се тиче облика изградње, припада римском стилу, са димензијама плана 30,7 метра дужине и 23,4 метра ширине. На основу археолошких истраживања откривено је да је пре него што је катедрала изграђена ту постојала једна мања црква око које су се налазила гробља. Такође, тврди се да су Дубровчани уместо цркве изградили катедралу, уздижући је за метар изнад зидина старе цркве.

Ново Брдо су 1455. године освојиле Османлије, па су многи објекти после тога оштећени или претворени у објекте муслиманске вероисповести. Катедрала Новог Брда је 1466. године претворена у џамију, када јој је придодат и минарет. Катедрала Новог Брда је уништена, док је део зидина обновљен 1954. године. Иначе, црква је под заштитом Унеска, а поред новобрдске тврђаве свакодневно пролазе православци који опстају надомак Манастира Светих Арханђела, задужбине ћерке кнеза Лазара из 14. столећа.

Монографију „Црква Светог Николе — катедрала града Новог Брда“, аутора др Марка Поповића и Игора Бјелића у целости можете погледати ОВДЕ.

Бранкица Ристић, Спутњик / Телеграф / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.