НОВА БРИГА У ЛОНДОНУ – У случају Брегзита без договора распашће се Уједињенo краљевство

Постоји “реалан ризик” распада Уједињеног краљевства при чему би све четири нације кренуле својим путем у случају Брегзита без споразума, пише Фајнаншел тајмс (ФТ).

Фото: Бета / АП

Проблем је у томе што то није њихова процена него је реч о документу који је представљен британској влади. Дејвид Лидингтон, неформални заменик премијерке у оставци, Терезе Меј, известио је о том истраживању чланове кабинета у самом финишу борбе између Бориса Џонсона и Џеремија Ханта за место челника Конзервативне странке и британског премијера. ФТ није објавио кад је влада обавештена о овим закључцима, али је индикативно да је ФТ добио увид у документ управо на дан (јуче) дебате између Џонсона и Ханта. Први је заговорник изласка из ЕУ без договора, док овај други сматра да би то био само ултимативни потез, пише Еурактив а преноси Јутарњи лист.

Закључци документа:

Шкотска

Покрет за независност представља “важан и ургентан политички изазов” који би се могао повећати уколико Шкотска национална странка осигура већину на изборима за локални парламент 2021. године

Велс

Растућа подршка локалној странци Plaid Cymru потврђује да “не можемо бити спокојни кад је реч о односу Велса према Унији и независности”.

Северна Ирска

Посебно забрињавајуће делују захтеви за гласањем о граници, што би могло довести до уједињења Ирске. На умерене гласаче у Северној Ирској посебно привлачно делује друштвена либерализација у Републици Ирској (укинут стари закон о побачају, истосполне заједнице, смањен утицај Католичке цркве на друштвена питања). Брегзит без споразума, који би тражио да се нужно уведе управа Лондона над Северном Ирском, само би додатно заоштрио ситуацију.

Енглеска

Последња истраживања показују да су Енглези постали индиферентни према Унији. Посебно је забрињавајућа ситуација међу енглеским члановима Конзервативне странке: 63 посто њих прихватило би независност Шкотске као цену за Брегзит.

Реч је о првом јавно потврђеном документу који говори да би последица Брегзита могао бити распад Уједињене Краљевине. Ситуација са Шкотском није новост: Никола Стурџеон, прва министарка, више је пута јасно рекла да СНП чека да се процес Брегзита заврши, а да ће одмах затим покренути кампању за нови референдум о независности који би се требао одржати и пре следећих избора. Подршка у јавности за такав корак је око 65 посто. Лабуристи су у више наврата рекли да ће, ако буду на власти, онемогућити референдум. Међутим, СНП већ тражи правне кораке којима ће се томе супротставити.

Новост је ситуација с Велсом, који је све досад био сматран чврстим упориштем заједништва.

Посебно је осетљива Северна Ирска. Разлози који су изнесени пред британску владу показују да је ситуација озбиљна: ни Белфаст ни Даблин не желе границу. Излазак из ЕУ без споразума значио би враћање границе. Идеја “гласања о граници” је врло мудар потез који би значио први корак према уједињењу Острва. Не треба заборавити да је и Северна Ирска, као и Шкотска, гласала за останак у ЕУ и да је 10 посто униониста (протестаната) било против Брегзита.

Но, све то скупа не занима превише Бориса Џонсона и његове следбенике. Они једноставно желе излазак из ЕУ без обзира на последице. Јер, изгледа да су они стварно уверени да ће тада Британији бити боље: упркос томе што фунта пада, а Британија се распада.

Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.