ХОЛИВУД КАНДИДОВАО БЕОГРАД: Филмаџије воле српску престоницу, стижу признања из света

Кампања „Снимајте у Србији“ почела је пре десет година. Страни филмски радници убрзо су уочили потенцијале, па су позната имена из света филма почела да снимају код нас.

снимајте у србији
Рејф Фајнс / Фото: Танјуг

Србија је све траженија локација за снимање филмова, серија, али и реклама. Холивудска асоцијација, која снима широм света, управо је номиновала Београд за једну од најбољих локација за снимање реклама. Додела награда је 21. септембра у Лос Анђелесу.

Кампања „Снимајте у Србији“ почела је пре десет година. Страни филмски радници убрзо су уочили потенцијале, па су позната имена из света филма почела да снимају код нас. Међу првима Рејф Фајнс. Само у последње две године снимљено је осам филмова, шест телевизијских серија, 18 реклама и пет пројеката који су обухватили само визуелне ефекте.

Џони Деп је снимао филм „Минамата“, у којем је Београд заменио Токио и Њујорк из шездесетих година. Лик Бесон и његова продукцијска кућа EuropaCorp враћају се често у Србију, а Београд је био и једна од локација, уз Русију, Велику Британију и Италију, за снимање Би-Би-Сијеве серије „Мек Мафија“. Чувени Бразилац и бивши ас Пари Сен Жермена, Барселоне и Милана Роналдињо снимио је рекламу за једну компанију, али и искористио прилику да се упозна са Београдом и Србијом. У Београду су снимали и Пирс Броснан (November Man) и Кевин Костнер (Three days to kill), а сада Србија постаје све атрактивнија земљама Азије. Снимљен је и један кинески филм, а имали смо и продукцију из Јужне Кореје.

Оно што стране продукције привлачи Србији јесте широк варијетет локација које могу бити доступне у врло кратком периоду и на малој површини, затим чињеница да домаћи професионалци говоре енглески, да су веома прилагодљиви различитим стиловима рада и брзо се усклађују са креативним захтевима продукције.

Осим Београда, као добре локације за снимање филмова, серија и реклама издвајају се Смедеревска тврђава, Петроварадин, али и Стара планина, Златибор, Тара… Галерија фотографија прва је онлајн база са 250 филмских локација у Србији. Коначни збир је 2.000 снимајућих дана, а наша земља понудила је филмским радницима и подстицајне мере.

снимајте у србији
Џони Деп / Фото: Никита Михалков

Омиљене локације

Као омиљена локација сниматеља издваја се угао Цара Лазара и Грачаничке улице у Београду, где се са лепшим временом једва мимоилази тротоаром од опреме и рефлектора. Са холивудским филмом у којем је играо Пирс Броснан, у свет је отишла и слика са Калемегданске тврђаве.

Драгана Матовић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.