„КАКВО ГНУСНО РЕВИДИРАЊЕ ИСТОРИЈЕ“ Хрватска серија по којој су Срби планирали да побију трећину Хрвата у НДХ, а колико је промашена ПОКАЗУЈУ ОВЕ ГРЕШКЕ

Хрватска радиотелевизија поново емитује документарно играну серију „Тито“, контроверзног режисера Антуна Врдољка, која је изазвала салве критика због историјских неистина.

хрватска радиотелевизија
Фото: Printscreen

Тако је наводно, према овој серији, Драгољуб Дража Михаиловић имао план да у време немачке окупације „побије трећину Хрвата“.

Он је тај план, како је представљено у серији која би требало да буде поткрепљена историјским чињеницама, открио Јосипу Брозу Титу, када је овај наводно дошао у Дражин штаб прерушен у руског официра.

То се види у једној сцени у којој Тито разговара са Алојзијем Степинцем, хрватским кардиналом кога хрватска католичка црква жели да прогласи свецем, упркос бројним доказима да је умешан у злочине НДХ.

– Треба задовољити правду за ове најтеже случајеве. Злочинци морају бити кажњени, и српски, али богами и ови наши хрватски – каже Тито.

Степинац му је на то одговорио како треба да „што више опрашта, јер иначе неће бити краја одмазди“.

Међутим, онда следи Титово „поверавање“ Степинцу, за које „мало ко зна“.

– Испричаћу Вам нешто, за шта мало ко зна. За време рата ја сам дошао преобучен у руског пуковника у штаб Драже Михаиловића. И он је збиља мислио да разговара са руским официром. Открио ми је план који је смислио за Хрвате: једну трећину побити, једну трећину истерати, а једну трећину подложити (потчинити). Ја сам само слушао, тобоже одобравао, а на изласку кажем сам себи: Е богами, Дража, нећеш! Нећеш, богами! – каже у серији Тито.

Није јасно на основу којих наводних података је снимљена оваква сцена. Не постоје докази који би поткрепили ову тврдњу коју је Врдољак сместио у Титова уста, а која оптужује Србе да су планирали да почине геноцид за време Другог светског рата у Хрватској, док са друге стране постоји огромна количина доказа о томе да је НДХ починила тешке ратне злочине не само према Србима, но и Јеврејима, Ромима, па и Хрватима који се нису слагали са усташком идеологијом.

Осим тога и сама прича о томе како се Тито „прерушио“ и да га Дража Михаиловић није препознао, не пије воду.

На Твитеру се такође могу пронаћи негативни коментари на контроверзну серију која се после девет година од премијере репризира на ХРТ-у.

Антун Врдољак / Фото: Youtube printscreen

– Какво гнусно ревидирање историје у Врдољаковој серији „Тито“. Заборавио си, изгледа, да је ово ипак био Будаков рецепт за Србе у НДХ. Срам те било… – написао је један од корисника Твитера.

– И да разбијемо фалсификат до краја: Први и једини сусрет Броза и Михаиловића се десио у октобру 1941. у Брајићима код Горњег Милановца. И просто није могуће да је овај долазио поново, препрушен у совјетског официра, јер би га препознали – додаје исти „твитераш“.

Још неки корисници те друштвене мреже сасули су салве критика на рачун серије.

– Није заборавио. То није документарни, него пропагандни филм. И није то Будаков рецепт, него државна политика Павелићеве Хрватске коју је у делу „1/3 протерати“ доследно спровео Туђман (1/3 у односу на број из WWII) – један је од коментара.

Серија „Тито“ настала је у копродукцији Хрватске радиотелевизије и Медитеран филма а први пут емитована је 2010. године, а осим ове, пуна је и других грешака.

Чак је хрватски „Јутарњи лист“, због грешака жестоко критиковао ову серију.

„Можемо само нагађати зашто нам се словеначки историчар др Силвин Еилец, аутор ‘Титових тајанствених година у Москви’, у ексклузивном интервјуу обраћа на шпанском или због чега се документарни материјали не поклапају с раздобљем о којем се говори. У злосрећним играним деловима – које је редитељ најављивао као посебну сензацију – напросто нема правила. Стаљин (Иво Грегуревић) говори чисти хрватски, Тито (Борис Свртан) користи некакав искварени језик који би требало бити сличан његовом правом говору, а Толбухин (Горан Навојец) нам се обраћа чудном мешавином руског и хрватског, коју радо употребљавају глумци у скечевима. Алојзије Степинац (Горан Гргић) чита знаменито Пастирско писмо у загребачкој катедрали, а из видокруга нам се не уклањају грозни лустери, поклон неког хрватског домољуба из Лас Вегаса, стари једно деценију, који се 1945. тамо никако нису могли налазити: Врдољаку и његовом сниматељу напросто се није дало да нађу другу позицију за камеру како би избегли ту нагрду“, навео је „Јутарњи лист“ у тексту под насловом „Седлар, краљ треша? Не више!“, а Седлар из наслова је Јаков Седлар, редитељ познат по ревидирању историје и негирању злочина у Јасеновцу.

Иначе, ових дана је актуелно још једно Врдољково дело, а у питању је наводно документарни филм о Анти Готовини, назван „Генерал“, са Гораном Вишњићем у главној улози. Готовина, којем је суђено за ратне злочине, у филму је представљен као херој.

И. З. К, Блиц

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.