КАКО ЈЕ ОВО МОГУЋЕ? Власника избацује из стана лажни закупац, нотари превидели “ситан” детаљ

Проф. др Слободан Миливојевић би, због преваре и правног преседана, могао да остане на улици. Жена с којом је склопио уговор није исплатила стан, а „издала“ га човеку који тражи усељење.

лажни закупац
Проф. др Слободан Миливојевић / Фото: Н. Фифић

Професор поморства на Факултету за инжењерски менаџмент из Београда др Слободан Миливојевић могао би следеће недеље да заврши на улици са мајком старом 80 година, кћерком и осмогодишњом унуком, као жртва преваре. По речима његовог адвоката Тихомира Хрњака, у питању је незабележен правни преседан.

Јула прошле године Миливојевић је одлучио да прода породични стан на Дорћолу, у Улици Милорада Гавриловића 7, госпођи из Зубиног Потока. Закључили су уговор о купопродаји и оверили га код јавног бележника. Госпођа је отишла у банку да пребаци паре, али је, како каже Миливојевић, не плативши ништа волшебно нестала. Није чак ни тражила примопредају поседа.

– Послао сам јој препоручено опомену пред утужење с позивом за плаћање или ћу раскинути купопродајни уговор, и знам да је допис примила. У међувремену, она инкогнито са трећим лицем из Шида склапа уговор о закупу на мој стан, који није платила. Наводни закупац се никад није појавио на вратима стана, али је оверио уговор о закупу код бележника и неколико дана касније и изјаву да није пуштен у закупљен простор – каже проф. Миливојевић.

Нотар му је, без икаквих провера, солемнизовао такву изјаву и она је добила својство извршне исправе. „Закупац“ затим подноси предлог за извршење Првом основном суду у Београду, тражећи да власник изађе из стана, а он буде уведен у посед. Ни у једном од ових папира не помиње се др Слободан Миливојевић, као да не постоји, као да не живи ту са породицом и као да стан није његов. Суд за мање од месец дана доноси решење и предмет стиже до извршитеља.

– Нисам знао шта се дешава иза мојих леђа, него сам покренуо спор за раскид купопродајног уговора. А онда сам добио обавештење да ће се 24. јуна, по решењу Првог основног суда, спровести извршење – испражњење стана и предаја у посед повериоцу из Шида. Био сам шокиран – прича проф. Миливојевић.

Уложио је, уз помоћ адвоката, приговор извршитељу и лично однео пуномоћје. Како каже, то пуномоћје, као и уговор о закупу и изјава на основу које се тражи исељење, волшебно су нестали из извршитељских списа. Нико се није појавио на најављеном исељењу. Извршитељ је изјавио да је успео да убеди извршног повериоца да одложи.

Фото В. Данилов

Извршитељ на крају одбија Миливојевићев приговор, уз образложење да је „правни основ закупца по његовој дискреционој оцени јачи од приговора трећег лица“.

– Извршитељ нас је упутио на жалбу Првом основном суду, који не заседа због поплаве, и заказао ново извршење за 24. јул, иако до тада Први суд неће одлучити, нити ће парнични суд донети меру забране располагања – каже Миливојевићев заступник Тихомир Хрњак.

„Закупац“ је, иначе, како је чуо, чест учесник на извршитељским лицитацијама принудно заплењених некретнина.

Тражи казну за нотара

Миливојевић је поднео кривичне пријаве против госпође из Зубиног Потока и познаника који га је са њом повезао због преваре. Поднеће пријаве због злоупотребе овлашћења и против извршитеља и нотара.

В. Црњански Спасојевић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.