ПОСЛЕ ШЕСТ ГОДИНА: Вила цара Константина заблистаће у новом руху

0

Археолошко налазиште Медијана у Нишу ће на пролеће опет бити доступно јавности. Недавно откриће на локалитету – царске терме, биће атракција за посетиоце.

медијана
Фото: Ј. Ћосин

Више од 1.000 квадратних метара мозаичких подова у летњој резиденцији цара Константина из 4. века, међу којима су глава митског чудовишта Медузе, речно божанство Флавус, кукасти крст као симбол трајања, као и највеће царске терме у Србији тек недавно откривене у Археолошком парку Медијана у Нишу, на пролеће ће бити доступни јавности.

Како Новости сазнају, локалитет који је већ шест година затворен због радова на покривању виле надстрешницом, која је требало да омогући презентацију објекта током целе године, а заправо је вредна дела сакрила од очију јавности – средином наредне године напокон ће заблистати у потпуно новом руху.

Како објашњава Весна Црноглавац, помоћник директора Народног музеја у Нишу, новац је обезбеђен, а већ следећег месеца биће изабрани извођачи радова који ће одмах почети са уређењем локалитета. Пројектом је предвиђена изградња степеништа до музеја унутар налазишта, које није постојало, као и покривање мозаика стаклом, док ће се око њих пружати дрвене стазе за посетиоце и мостићи са којих ће импозантна дела моћи да се посматрају.

Весна Црноглавац се слаже да су радови на наткривању виле са перистилом трајали предуго и да је Град Ниш много изгубио због тога што је налазиште толико година затворено.

медијана
Будући изглед Археолошког парка Медијана

– Радови су из разних разлога трајали много дуже него што је то било обећавано на почетку, што је довело до тога да овај део буде затворен и недоступан посетиоцима. Објекат тада није у целости био истражен, а донесена је одлука да се вила прекрије перистилом. После тога је нађена аутентична архитектура, па је много тога ту морало да се мења. Требало је да све буде готово до централне прославе обележавања 1.700 година од доношења Миланског едикта, 2013. године. Локалитет је тада био затворен, а од заштитне конструкције, били су постављени само темељи, па нисмо могли да доведемо туристе. Тако смо изгубили и оно што смо имали – објашњава, за Новости, Весна Црноглавац.

Она додаје да ће археолошка истраживања бити настављена и следеће године, пре свега на недавно откривеним царским термама, које засад прелазе око 1.000 квадратних метара, са системом инсталација, односно канала за довод и одвод воде. Реч је о просторијама које су имале део за пресвлачење, купање, масажу, сунчање, као и подно грејање, мозаик, фреске, скулптуре…

медијана
Локалитет је био затворен шест година

– Све то указује на изузетан луксуз у време Константина. То купатило се налази у северозападном делу, које је истраживано још шездесетих година, када је конзервирано, и од тада се није радило на њему. Ове године смо то наставили, а резултати су показали да је реч о огромном објекту, па истраживање треба наставити и наредних година. Ради се о купатилу које је саставни део виле са перистилом у близини сале за пријеме и две мање сале за гозбе. Намењено је гостима који су боравили у самој вили – рекла је Весна Црноглавац.

Надстрешницом оштетили музеј

Конструкција која је постављена да наткрије вилу са перистилом, оштетила је зграду Народног музеја унутар налазишта, а како је до тога дошло, из Министарства никада није одговорено. Већ прве кише нанеле су оштећења Музеју, због чега је сав археолошки материјал из њега премештен, а у самој згради остао је мозаик, који је прекривен стиропором.

Весна Црноглавац, помоћник директора Народног музеја у Нишу

Јелена Ћосин, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.