Црна Гора: Сахрана посмртних остатака чланова династије Петровић Његош – БЕЗ ОПЕЛА!

Посмртни остаци потомака династије Петровић Његош из иностранства ускоро стижу у Црну Гору. У Координационом одбору сви сем представника МЦП.

посмртни остаци
Гроб принца у Паризу / Фото: Приватна архива / Михаило Петровић Његош

Председник Црне Горе Мило Ђукановић сазвао је за данас на Цетињу прву седницу Координационог одбора за пренос посмртних остатака потомака династије Петровић Његош из Италије, Француске и Аустрије и на тај начин најавио остварење иницијативе владе Душка Марковића да до краја године земни остаци чланова владарске куће стигну у Црну Гору и буду сахрањени у унутрашњем дворишту Биљарде или на платоу Орловог крша на Цетињу.

Поред Ђукановића, чланови Координационог одбора су – премијер, председник Скупштине, министри културе, спољних и унутрашњих послова, одбране, финансија, здравља, принц Никола Петровић, градоначелник Цетиња, директор ЦАНУ, ректор Универзитета, директори Народног музеја и Управе за заштиту културних добара, као и председници академске заједнице. Али не и Митрополије црногорско-приморске, која од почетка ове приче није укључена. Незванично сазнајемо да ће се сахрана посмртних остатака династије Петровић Његош обавити без опела!

Још раније је министар културе Александар Богдановић казао да је династија Петровић незаобилазни чинилац црногорске културе, традиције и идентитета, која је 221 годину владала Црном Гором.

– Покренули смо иницијатву са принцом Николом Петровићем којом се истиче важност преношења посмртних остатака Михаила Петровића Његоша из Француске, књаза Данила и војводе Мирка сахрањених у Бечу и принца Петра сахрањеног у Италији, како би се исправио део историјске неправде према овој династији – казао је Богдановић.

Тридесет три године су прошле откако се упокојио часни принц Михаило Петровић Његош (отац актуелног црногорског принца Николе), који је носио титулу – књаз рашки. Управо од упокојења принца Михаила чека се на испуњење аманета датог у туђини – Паризу, да буде сахрањен међу својима на дворском гробљу, поред Цетињског манастира.

Противник сепаратизма

Када му је Италија понудила престо краља Албаније у циљу вршења притисака на Југославију и тражења ревизије граница, Михаило је одбио. Неколико година касније, Немци су га заједно са особљем југословенске амбасаде у Паризу спровели у логор близу Франкфурта. Ту га је пронашао специјални изасланик италијанске краљевске куће Савоја. Тражио је од њега да крене на Цетиње и преузме црногорски краљевски престо, јер је Црна Гора требало да прогласи своју независност. Остало је записано да је Михаило представнику породице Савоја поручио да се осећа Србином, и да је противник црногорског сепаратизма и зеленаша.

В. Кадић / С. Греговић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.