Вилсон: Признање Косова хитно, Вучић би то „политички преживео“

0

Извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон рекао је да верује да ће Србија признати независност Косова и оценио да сада постоји историјска шанса да две стране постигну договор, уз политичке лидере са визијом и координисану подршку САД и Европе. Он је додао да верује да би Вучић „политички преживео“ када би признао Косово.

дејмон вилсон
Фото: VOA Printscreen

„Верујем да ће Србија признати независност Косова, али то се неће десити тек тако. То мора бити део пакета који одговара и Србији. То је прилика за Србију да развије своју економију, да побољша потенцијал радне снаге тиме што ће убрзати пут ка ЕУ. Да не буде политички потпуно заглављена око питања Косова, него да буде оријентисана на то да земљу припреми за учешће у глобалној економији“, рекао је Вилсон за Глас Америке.

Он је оценио да одсуство нормализације односа представља препреку Косову и Србији за „планирање будућности“ и додао да косовско питање треба да буде решено „сада, у наредних пар месеци“.

„Не постоји неки вештачки рок, али хитно је. Светска економија се драстично мења, и цео овај део света, Балкан, Косово и Србија ће остати у запећку. Постоји историјска шанса, постоје политички лидери који имају визију да то ураде и да разумеју колико је то важно. Ту је и координисана подршка Европе и Вашингтона, чак и кад постоје разлике, САД и ЕУ желе да буду од помоћи и да погурају да се то оконча. Сад је моменат, јер сви улазе у изборне процесе, сви желе то да заврше пре него што се пажња усмери на изборе“, казао је Вилсон.

Он је навео да је председник Косова Хашим Тачи „одиграо храбру и тешку лидерску улогу“ и да „мора да има подршку владе“ у дијалогу са Србијом.

Вилсон је рекао да су косовске таксе на увоз робе из Србије и БиХ „све много пореметиле“ и да их треба укинути, али је додао да „треба прекинути и са агресивним покушајима да се спрече признања независности Косова и чланство у међународним организацијама“.

Додао је да „мисли да је председник Србије Александар Вучић искрено рекао грађанима која је цена статуса кво“ и да је сада прилика да се говори о томе шта се може добити договором, „не само о ономе што ће Косово понудити, но и о приликама које постају стварне – стране инвестиције, чланство у ЕУ, историјско помирење са САД“.

„То је велика визија коју бих волео да прихвате српски лидери, а амерички снажно подрже“, навео је извршни потпредседник Атлантског савета.

Према његовој оцени, Вучић би „политички преживео“ када би признао Косово.

„Мислим да би он успео, ако постигне историјски договор, он је талентован политичар. Суштина је да се то не гледа као губитак за Србију, него да то отвара многе економске могућности за будућност Србије. Ако се то политички преформулише да се схвати да је то начин да Србија преузме контролу над сопственом судбином, то сви бирачи желе“, рекао је Вилсон.

Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.