Кантонални МУП забранио комеморацију Србима на Гаравицама

Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона /УСК/ одбило је захтев Срба за одржавање скупа на Гаравицама код Бихаћа, трећем по величини стратишту српског народа у Другом светском рату, рекао је Срни председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић.

на гаравицама
Спомен парк Гаравице / Фото: Wikipedia

Радановић је подсетио да је у Другом светском рату на Гаравицама за месец дана убијено око 12.000 Срба, те додао да је захтев за одржавање комеморације кантоналном МУП-у упутио Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.

Он је навео да је захтев предат пре 20 дана, да је комеморација била планирана за 14. септембар, а да су данас добили телефонско обавештење о одбијању, без навођења разлога.

– Ово је шести или седми пут да кантонални МУП малтретира народ који покушава да обележи страдање на Гаравицама. То је једно од најстрашнијих места. У енглеској литератури ово место се дефинише као место за елиминацију – рекао је Радановић.

Он је навео да је према евиденцији бихаћког округа у лето 1941. године на Гаравицама страдало 12.000 Срба, док је према британским изворима убијено 14.000 Срба.

Према његовим речима, Гаравице су, према броју жртава одмах иза Јасеновца и Јадовног, и представљају треће највеће српско стратиште за време Другог светског рата.

Гаравице су место масовног погубљења, масовна гробница и спомен-подручје у непосредној близини Бихаћа. Почетком Другог светског рата 1941. године усташе су извршиле масовни покољ српског цивилног становништва у којем је убијено око 12.000 људи, међу којима велики број деце.

Убијени становници Бихаћа и околине су били скоро искључиво Срби и у мањем броју Јевреји.

Фото: РТРС

Ово стратиште је запостављено после Другог светског рата јер су чињенице о злочину и покољу над цивилима у Бихаћу, који је спровела Независна Држава Хрватска, држане далеко од очију јавности бивше Југославије.

Срна

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.