Положај у коме спавате утиче на ваше целокупно здравље

Квалитетан сан није загарантован раним одласком на спавање. Положај у коме спавате се често занемарује, а он може имати значајан утицај на ваш сан и целокупно здравље.

спавање
Фото: Илустрација

Недавно истраживање навика спавања обухватило је 4.500 волонтера. Оно што су открили било је запањујуће, да близу 50 одсто њих спавало је на начин који је проузроковао здравствене проблеме.

Истраживање је такође показало да одређени положаји током спавања негативно утичу на тело, а неки такође утичу на укупан квалитет нечијег сна.

Ово је пет најчешћих положаја спавања и њихови утицаји на здравље.

Бочни положај

Спавање на боку најбоље за оптимално здравље. Овај положај помаже отварању дисајних путева и мање су шансе да током сна дође до апнеје, односно кратког периодичног престанка дисања. За труднице овај положај током спавања је најсигурнији.

Мана спавања на боку је та што доприноси бржем старењу коже и лоше утиче и на држање груди, због гравитације.

Положај слободног стила

Начин спавања који није фиксиран ни на једном положају, други је најпопуларнији положај спавања. Особа се током ноћи помера и комбинује, сасвим несвесно, положаје у којима спава.

Предност ових померања током спавања су добра циркулација и дистрибуцију хранљивих материја. Особе које овако спавају пробудиће се без осећаја укочености у зглобовима, то је сигурно.

Спавање на леђима

Спавање у овом положају је прилично заступљено.Сматра се да је овај положај током спавања најбољи за леђа. Спавање на леђима на чврстом душеку далеко је најбоље да би кичма била права и да би се избегао непотребан притисак на доњи део леђа, бокове и колена.

Овај положај, међутим, има и лошу страну, спавање на леђима може повећати хркање и апнеју у сну.

стари пси

Спавање на стомаку

Спавање на стомаку има своје предности, укључујући смањење хркања и смањење апнеје у сну, али има и мане. За леђа и врат овај положај није баш најсрећније решење. Он може да изазове бол, главобољу и лоше држање. Уколико спавате на стомаку, важно је да знате да је висина јастука пресудна за здравље вашег врата. За овај положај се препоручује веома танак јастук или још боља опција је не користити јастук. Стандардна висина јастука ће много подићи врат, што може да доведе до кочења тог дела, праћено боловима.

Фетус положај

Овај стил добио је своје име по томе што је најсличнији начину на који деца спавају. Положај фетуса је веома популаран положај спавања, међутим није баш најбољи за кичму и вратни део. Што сте више склупчани, више смањујете дубоко дисање, оно је заправо ограничено у таквом положају.

Са друге стране, сматра се да је спавање у фетус положају добро за труднице као и за особе које имају проблем са хркањем.

Daily Mail

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.