Једна грешка приликом конзумације трешања може бити веома опасна

Ових дана, кад је већ увелико у току сезона трешања, појединци не бацају коштице, већ их гутају. Колико то може да буде опасно објашњава гастроентеролог др Владислава Булат.

сезона трешања
Фото: Илустрација

Од лекара хитне помоћи се може чути како мало-мало имају интервенцију јер је неко трешње или вишње јео целе – са све коштицама. То није нимало наивно.

„Било које коштице од воћа, и код младих, али посебно код старијих, могу да направе велики проблем у гастроентеролошком тракту. Наиме, с годинама се због слабости мишића јављају проширења у дебелом цреву, попут џепова. Ту коштице могу да западну и остану и то се онда обично решава хируршким путем“, каже др Булат.

Притом, то није једини проблем који коштице могу да изазову.

„Коштице не могу да се сваре и, ако неко има било какав проблем са слабијем варењем, коштице се дуже задржавају и могу временом да набубуре и направе проблем и код млађих“.

Докторка каже да мања количина не би требало да изазове компликације, али ако се наједемо доста коштица, могуће су тегобе.

Она напомиње да зато било које коштице једноставно треба избегавати, преноси Ало. Осим тога, каже и да посебно треба бити обазрив са аронијом.