Вучић обећао забрану изградње малих хидроелектрана у заштићеним подручјима – Антић: Имамо обавезу према инвеститорима

Председник Србије Александар Вучић предложиће Влади Србије да се забрани изградња малих хидроелектрана у заштићеним природним подручјима, рекао је професор Ратко Ристић из удружења Одбранимо реке Старе планине.

изградња малих хидроелектрана
Заштитник интереса инвеститора: Министар рударства и енергетике Александар Антић

„Председник Александар Вучић ће што пре Влади Србије предложити да се донесе забрана градње малих хидроелектрана у заштићеним природним подручјима, по чему би Србија била прва земља у Европи која је урадила тако нешто, и то би заиста био један велики корак у заштити природе наше земље“, казао је Ристић, после састанка са Вучићем, министром енергетике Александром Антићем и представницима Министарства грађевинарства.

Навео је и да ће председник Вучић у наредном периоду у току обиласка Пиротског округа посетити село Ракита где се прави МХЕ Звонце која је, како је рекао, такође изазвала доста контроверзи, екстремно незадовољство локалног становништва и која је парадигма кршења многих законских прописа.

На питање Инсајдера да ли су разговарали о оснивању комисије која би обишла све изграђене МХЕ како би се утврдило да си су поштовани прописи, Ристић је рекао да је било разговора о томе.

„Нисмо експлицитно разговарали ко би били чланови те комисије, али је председник исказао разумевање и дао подршку идеји да се направи једно контролно тело за овај проблем“, каже декан Шумарског факултета.

Антић: Морамо водити рачуна и о имиџу и обавезама према инвеститорима

Министар енергетике Александар Антић је рекао да су МХЕ „до сада биле грађене у складу са законом“, а да „има неких примера које треба проверити“.

„Инспекције ће изаћи и извршити проверу онога што се дешавало, и испуњења свих услова. Нажалост, професор Ристић је и председнику и мени показао неке фотографије са локација где су МХЕ изграђене које наравно да нису никоме пријатне и управо резултат овог нашег данашњег састанка је да не буде више у Србији тих слика је су ипак оне последица тога када се стриктно не држимо законског оквира“, рекао је Антић.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да је разговор био конструктиван, искрен и у размени аргумената се дошло до заједничких тачака.

Ми чврсто стојимо да хидропотенцијали треба да се ставе у функцију производње електричне енергије, хидропотенцијал је значај у енергији, а таква хидроенергија има најмањи негативан утицај на климатске промене у односу на све остале видове енергије, рекао је Антић.

То мора бити уређен систем који мора да води рачуна о заштити природе, рекао је Антић и нагласио да дубоко верује да, ако се МХЕ граде у складу са позитивним прописима, имају најмањи негативна утицај на животну средину.

Антић је рекао да је Србија скромно користила своје хидропотенцијале.

Србија је правна држава, морамо водити рачуна и о имиџу према инвеститорима и не можемо се понашати ванинституционално, рекао је Антић који је најавио да ће инспекције изаћи и проверити све што се догађало у појединим случајевима, проверити документацију и испуњење услова.

Овај састанак код председника је корак напред у приближавању ставова надлежних министарстава, стручних институција и невладиног сектора, како то треба уредити у будућем периоду, рекао је Антић.

Професор Ратко Ристић из удружења Одбранимо реке Старе планине.

„Држава може и мора да реши овај проблем“

Александар Јовановић из покрета Одбранимо реке Старе планине је рекао да држава ако хоће може да реши проблем с МХЕ.

„Држава то и мора да уради, у супротном имаћемо Топли До и Брус на све стране, а то никоме не треба. Сигуран сам да је довољно за почетак да ми у заштићеним подручјима прво забранимо изградњу, а ако се то деси у заштићеним подручјима, десиће се свуда“, поручио је Јовановић.

Страже које се недељама дешавају у селу Топли До биле су повод да се покрет Одбранимо реке Старе планине обрате председнику Србије са захтевом за састанак.

„Када су почеле да се дешавају страже и инциденти у Топлом Долу, послао сам мејл председниковој саветници за медије Сузани Васиљевић са захтевом да се састанемо са Александром Вучићем док се не деси најгоре. Одговорила ми је брзо, после седам дана, да ћемо се састати 28. или 29. септембра“, навео је раније Јовановић.

Састанку су данас присуствовали председник, министар Антић, директор ЈП Србија Воде Горан Пузовић, представници Министарства грађевинарства, чланови покрета ОРСП Александар Јовановић, Александар Панић, Десимир Стојанов, као и декан Шумарског факултета Ратко Ристић.

„Нема националног интереса у изградњи МХЕ“

Наиме, представници Шумарског факултета су током пројекта које је подржало Министарство заштите животне средине обишли 46 изграђених МХЕ и на великом броју утврдили да је речно корито празно или са веома мало воде. Резултати овог пројекта представљени су данас на састанку у Председништву.

„Процес планирања, пројектовања, изградње и коришћења МХЕ у Србији, у периоду од 2007-2018. године показао је слабост појединих законских решења, административних процедура и рада инспекцијских служби, на штету животне средине и често против интереса локалног становништва. Планирана градња више стотина МХЕ нема никакво рационално објашњење, имајући у виду чињеницу да би тиме били уништени највреднији брдско-планински водотокови Србије, од којих су многи у заштићеним природним подручјима“, пише у тој анализи у коју је Инсајдер имао увид.

Наводи се и да у случају изградње МХЕ не можемо говорити о националном интересу.

„Напротив, концепт изградње МХЕ фундаментално угрожава систем заштите животне средине, очување биодиверзитета и стабилност фрагилних екосистема брдско-планинских подручја. Проблеми који су уочени изградњом постојећих МХЕ захтевају хитно преиспитивање процедура за издавање дозвола, како за планиране тако и изграђене објекте, уз императив забране даље градње у заштићеним подручјима, наводи се.

Н1 / Фонет / Инсајдер

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.