Таксисти јачи од државе

Зашто су влада, Град Београд и МУП дозволили вишедневни хаос на београдским улицама?

протест београдских таксиста
Фото: Танјуг

Протест београдских таксиста све интензивније се шири и са улица главног града прелази и у политичку арену. Таксисти усред радног дана блокирају град, а надлежна министарства, град и полиција ништа не предузимају да помогну Београђанима, који су све то трпели и јуче, четврти дан заредом. Решења нико не предлаже, а министри се оглашавају у медијима, али само да би одговорност пребацили једни са других.

Упућени ову причу виде као борбу за политичке поене. Незванично се чује, таксисти и њихова конкуренција (пре свих „Кар го”) користе се као ефикасно оружје у предизборном одмеравању снага у владајућој коалицији између СПС-а и СНС-а.

Министар спољних послова и лидер СПС-а Ивица Дачић признао је јуче да није стручан да процени против кога се таксисти боре, али је власницима аутомобила са ТХ таблицама поручио да се обрате њему ако је повод за протест било ко из СПС-а.

Овакву реакцију шефа српске дипломатије изазвало је то што таксисти, који од почетка недеље малтретирају становнике двомилионског града, прозивају његове партијске колеге, министре Бранка Ружића и Александра Антића. Таксисти су их у понедељак, у освит протеста, оптужили да су они међу кривцима што на тржишту превоза путника и даље постоји нелојална конкуренција.

Пошто је Антић задужен за енергетику, а Ружић за државну управу, Дачић каже: „Не знам какве везе они имају са тим јер то не спада у њихове ресоре. Можда таксисти не смеју да помену друго име па сада помињу њих двојицу.”

Тек после два дана несносне гужве и хаоса које стварају таксисти Ружић им је поручио да се његово министарство не бави регистрацијом удружења, него да је то задатак Агенције за привредне регистре, али да је влада спремна за разговор на ту тему. Јасно је да су и министар и протестанти мислили на удружење „Кар го”, које је после прошлогодишњих измена Закона о превозу путника у друмском саобраћају вешто нашло начин да настави посао региструјући се као удружење грађана.

Њихов маневар је осудио део таксиста, али од понедељка су се ујединили и заједнички кренули да угрожавају нормалан живот Београђана.

Док су се таксисти острвили на кадар СПС-а, „Кар го” као залеђину „такси картела” наводи министарку Зорану Михајловић. Месецима уназад управо њу и њен ресор отворено оптужују да су препрека за увођење иновација у области превоза путника.

Попут таксиста и удружења „Кар го”, и Министарство саобраћаја врти исту плочу. Понављају да свако може да се бави превозом путника ако се региструје у складу са законом. А „Кар го” се регистровао, односно његови правници су нашли прави путељак у актима која се баве удружењима грађана.

У рафалној паљби између таксиста и удружења „Кар го”, у којој су муниција и министри, две стране имају и нешто заједничко – једна другој поручују да се не би толико осилили да немају залеђину у виду политичара из власти.

зорана михајловић
Главна препрека за увођење иновација у превоз путника: Зорана Михајловић

Чини се, ипак, да радару који прати тренутни циркус на тему такси блокада измиче део оних чије је (не)деловање и довело до тренутне ситуације – Град Београд и МУП. Како је ових дана указала министарка Михајловић, контролом и одржавањем реда у области превоза путника треба да се баве локалне самоуправе, а то је у овом случају Београд. Али надлежни у граду ћуте и понашају се као да се ништа не дешава, и то буквално испред врата њихове куће.

Огласио се једино Секретаријат за инспекцијске послове, који је претходних дана побројао шта је све урађено откако су донете измене Закона о превозу путника, оградивши се да део посла треба да одраде и друге институције како би законске измене имале смисла.

По обичају, ограђује се и МУП, који је одобрио вишедневне протесте такси еснафа. У српској полицији не желе да потврде да ли су издали дозволу за протест, али јасно је – да није било ње, не би био могућ ни вишедневни циркус на београдским улицама. Јер, како су у јуну прошле године могли да брзом реакцијом спрече покушај блокаде главних улица и мостова због поскупљења горива?

Чак и да се разуме потреба за изласком таксиста на улице, није јасно зашто је дата дозвола за блокаду коловоза аутомобилима. Јер две, три хиљаде возила на улицама није једнако што и исто толико људи, који никако не могу да зауставе комплетан саобраћај и живот Београђана.

Овакво поступање надлежних као да шаље поруку да таксисти могу да раде шта им је и кад им је воља. Само ове године протестују већ трећи пут. Показују силу и државу у држави, коју су пре непуне две деценије блокадом ауто-пута показивале и Црвене беретке.

Једно је сигурно. И таксисти и њихова конкуренција, коју сматрају нелегалном, не би могли да раде то што раде да је реакција свих надлежних уследила на време. Јер, да се српски закони у слово поштују – нико од њих не би могао да се осили.

А таксисти су ионако на листи оних којима већ месецима поверење опада, и у жижи јавности су због нагомиланих пореских дуговања од чак три милијарде динара. Грађанима, кад дугују за комуналије два, три месеца, извршитељи куцају на врата. А таксистима?

Фото: Б. Стекић, Танјуг

Вујанић: „Кар го” ради у складу са законом

„Не разумем захтеве таксиста који данима малтретирају грађане јер ’Кар го’ ради у складу са свим прописима”, оценио је Милан Вујанић, професор Саобраћајног факултета. Истакао је да „Кар го” није такси услуга, јер ту услугу могу користити само чланови удружења, ова возила не иду жутом траком, немају такси табле и не могу се зауставити на улици као такси.

– Могу да разумем да је таксистима стављена конкуренција, али замислите паралелу: када је уведен „Вибер”, да ли се неки мобилни оператер побунио? – указао је Вујанић, додајући да не разуме зашто би држава требало да подилази интересима таксиста.

Дејан Алексић, Политика