ИСПЛИВАЛА МАПА! Мигранти заобилазе Србију, ове руте су им Турци предложили! Крајње дестинације Француска и Немачка

0

Турска је хиљадама миграната који се крећу ка њеној граници с Грчком, препоручила нове руте на путу ка Западу, тако што ће заобићи све земље бивше Југославије, као и Албанију.

рута
Фото: EPA/ERDEM SAHIN

Грчки медији који су пренели турску географску мапу с „рутама“ које воде с турске територије све до Француске и Немачке, оценили су да је то још један доказ да је Анкара званично учествовала у покретању миграната и избеглица у походу ка Западној Европи.

Мапу, уз упутства на арапском језику, објавила је званична турска државна телевизија ТРТ.

Према тој мапи, мигранти су усмерени на пет праваца кроз Турску до пет „улазних места“ у Грчку: четири на њеним острвима и једно на копненој граници, преко реке Еврос (Марица) где је последњих дана због кризе распоређена чак и грчка војска и где су сукоби преко граничне линије скоро непрекидни.

Пошто дођу у Грчку, мигранти би, по том савету, требало да пређу у Италију на путу ка Француској која је приказана као главно одредиште.

Други правац из Турске иде ка северозападу, заобилазећи све земље бивше Југославије, те пролази преко Бугарске, Румуније, Мађарске, Аустрије где се пут грана у два правца: ка Немачкој и ка Француској.

Амерички часопис Форин полиси у најновијем броју, под насловом „Ердоганове празне претње“, такође помиње ту мапу у чланку о одлуци Турске да дозволи хиљадама миграната да пређу у Европску унију да би извршила притисак на лидере ЕУ да пруже помоћ Анкари у борби у Сирији против снага председника Башара ал Асада.

Чим је 28. фебруара турска влада најавила да ће престати да контролише своје копнене и морске границе на западу и отворити пролаз за мигранте, одмах су се појавила организована, групна обавештења на апликацијама Whatsapp и Телеграм о такозваним „конвојима наде“ који крећу из Истанбула.

Објављене су мапе с детаљима где ће отићи аутобуси тог „конвоја“, од којих су неке изнајмљивале општине, а друге приватне компаније.

У последња три дана, хиљаде миграната су из свих крајева Турске кренуле ка Истанбулу и западној граници. Већина су Авганистанци, а има и Сиријаца, Иранаца, Палестинаца, Мароканаца, Пакистанаца, Бангладешанаца и миграната из разних источноафричких земаља.

Фото: FOTO: AP/EMRAH GUREL

Иако притисак може помоц́и Ердогановој преговарачкој позицији у вези с ратом у Сирији, он не помаже мигрантима, већ представља обману, пише часопис, јер, мада је граница отворена с турске стране, блокирана је с друге, грчке стране, пошто је Атина одлучна да спречи долазак миграната.

Односи ЕУ и Турске углавном се врте око преговора о приступању који безуспешно трају већ деценијама, а „отварање турске границе их још веома отежава“, рекла је Асли Ајдинтасбас, из Европског савета за спољне послове.

Док Турска очекује да ће овако силом издејствовати војну подршку НАТО-а или ЕУ за заштиту својих војника у Сирији, мало је вероватно да ће се то догодити с обзиром на тамошњи однос снага у којем јој је Русија „огроман ривал“.

Уз то је Грчка због организованог слања миграната, повукла подршку у НАТО чак и за декларативну помоћ Турској у Сирији. Грчки министар спољних послова Никос Дендиас најавио је чак вето ако НАТО у изјави подршке Турској не буде заузврат захтевао споразум ЕУ и Турске о контролисању миграција.

То показује да оштар став Турске према Европи и њено охрабривање покрета избеглица које желе да уђу у ЕУ, можда напослетку неће донети подршку коју Анкара тражи „Ердогановом празном претњом“, закључује Форин полиси.

Бета / Курир

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.