Српској кући у Подгорици искључена струја

Српски национални савет у Црној Гори саопштио је да је, због неизмирених дуговања, искључена струја Српској кући, тиме и српским медијима – Српској телевизији и Српском радију, који емитују целодневни програм.

српски национални савет
Фото: Небојша Поповић, Спутњик

Не спорећи потраживања Електропривреде Црне Горе за струју, у саопштењу Савета се наводи да пројекти српских организација, који се баве очувањем идентитета српског народа у Црној Гори, нису имали подршку фондација које за ту намену имају опредељена средства, пренео је Танјуг.

„Од укупно више од четири милиона евра опредељених средстава у протеклом периоду, у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права и Министарству за људска и мањинска права, српским организацијама додељено је мање од један одсто, иако српски народ чини натполовичну већину грађана Црне Горе који користе подршку наведених фондација“, наводи се у саопштењу.

Напоменули су да српске организације и појединци, од издвајања Црне Горе из заједничке државе, па до данас, нису добијали подршку ни од Министарства културе, као ни Центра за културу мањина, што, како истичу, сведочи о очигледној дискриминацији српског народа у Црној Гори.

У саопштењу се указује да ће, уколико се не пронађе адекватно решење, доћи до потпуног заустављања рада српских медија у Црној Гори.