Драматично упозорење митрополита Амфилохија: Власт изазива и припрема најгори сценарио (ВИДЕО)

Митрополит Амфилохије изјавио је данас да власт својим поступцима изазива и припрема грађански рат и поручио да је време да се „прекине са братоубиствима“ у Црној Гори.

митрополит амфилохије
Фото: Небојша Поповић, Спутњик

„Ова власт наставља злочин окупаторски из 1738, када су одрали живог епископа будимљанског. Ови сад настављају поделе. Јесу ли зато на власти у Црној Гори? Ја се надам да ће схватити, што пре то боље, и за њих и за Црну Гору и за народ, јер овако како настављају они изазивају својим поступцима грађански рат, грађански рат припремају. Доста нам је било братских крвопролића. Време је да се прекине са братоубиствима и злочинима међу браћом“, рекао је митрополит испред суда у Никшићу.

Он је казао да је дошао испред суда да затражи опроштај од владике Јоаникија јер је, како је рекао, он требао да буде на његовом месту.

„Молим владику да ми опрости што је мојом кривицом постао епископ Епархије будимљанско-никшићке и мојом кривицом се укључио да брани светиње“, поручио је митрополит, обраћајући се грађанима испред суда у Никшићу.

Како је рекао, он је „ту главни кривац и ако некоме треба да се суди, онда нема другога осим митрополита, који је главни кривац за све оно што се дешава у цркви у Црној Гори од 90 тих година“.

„Ја сам требао да будем тамо“, рекао је митрополит, на шта је маса народа почела да кличе: „Сви, сви, сви“.

Он је изразио наду да ће власт донети нормалну и здраву одлуку и да ће пустити владику и свештенство и замолио их да, ако то не ураде, суде њему, јер је, како је рекао, за оно што се дешава, одговоран једино митрополит.

На питање Спутњика шта ће се десити уколико суд одлучи да задржи владику и свештенике, митрополит је рекао да се нада да до тога неће доћи и замолио је државне органе да буду разумни и да мисле на будућност Црне Горе и њеног народа.

„Пороглашавати вас, мене и владику да ми угрожавамо Црну Гору није много разумно и паметно“, рекао је он.

„Идемо до коначне победе, до Христове победе“, поручио је на крају митрополит.

Спутњик