Мистерија „Куће мртвих“ у Ирској: И даље без објашњења!

Старија је од египатских пирамида и Стоунхенџа, а важи за једну од најпосећенијих локација у Ирској.

кућа мртвих
Њугрејнџ / Фото: Википедија

Њугрејнџ односно „Кућа мртвих“ у Ирској налази се око 50 километара северно од Даблина, смештена на брду поред реке Бојне.

Саграђена је пре више од 5200 година, али откривена је тек крајем 17. века када су на њу сасвим случајно налетели пољопривредници. Једна је од најстаријих очуваних грађевина на свету.

 

View this post on Instagram

 

Bru na Boinne (Newgrange), Irlanda ??

A post shared by Sergio Arjona (@arjona_sergio) on

Археолози су осим костију и пронађених предмета наишли на необично откриће и закључили како је та округла гробница имала астролошку, церемонијалну и верску важност. За изградњу куће мртвих људи су морали да донесу 200 хиљада тона камена.

Али ово место је још фасцинантно и због своје позиције која је савршено усклађена с излазећим сунцем чије светло потпуно обасја комору само један дан у години, током зимског периода око 21. децембра. Током тог периода сунчева светлост обасја гробницу свега 17 минута. После тога, поново завлада тама.

Тај светлосни феномен није случајност, него је резултат знања и вештина људи који су градили гробницу.

Да бисте уживо видели светлосну представу, потребно је да добијете на лутрији. Навала је велика у то доба године и више од 10 хиљада људи покушава да резервише карту.

На располагању је само 60 улазница које извлаче локални школарци, а сваки добитник може повести по једну особу по жељи с којом ће присуствовати феномену од 18. до 23. децембра.

Нажалост, ни улазница није гаранција да ћете видети светлосни шоу, у случају магле, кише или облака сунчеви зраци неће моћи да се пробију до гледаоца у гробници.

Пункуфер.хр