Српски „Бејрут“? ОПАСАН ОТПАД ИЗ МАКЕДОНИЈЕ ЗАВРШИО У СРБИЈИ (КРУШЕВЦУ)

0

Јучерашња несрећа у главном граду Либана, Бејруту, узнемирила је цео свет. Разарајућа експлозија уништила је већи део луке и околних зграда. У експлозији је погинуло најмање 100 људи, а више од 4000 је повређено. Неколико сати после експлозије, возила хитне помоћи су још увек евакуисала повређене, док су војни хеликоптери покушавали да угасе пожар који гори у луци.

Експлозија у Бејруту / Фото: EPA-EFE/@tayyaraoun1

Донедавно је постојало слично складиште с опасним и експлозивним материјама само неколико километара од Скопља. На имању компаније „Макпетрол“ између насеља Даме Груев и Ново Село, до пре само годину дана је било смештено неколико тона застарелог ракетног горива за ракете из туче у власништву АД „Теас- Темко“.

Велика количина опасних и експлозивних материја неколико година била је једно од највећих жаришта загађења за животну средину, али и за безбедност и здравље грађана, посебно ако се зна да је ракетно гориво запаљиво и његова количина је довољно велика да изазове сличну несрећу као у Бејруту.

У новембру прошле године, Влада је путем Генералног секретаријата успела да уклони ово штетно гориво из околине Скопља. „Генерални секретаријат је, на основу закључка владе, на основу споразума са јединим понудиоцем – „Трајал корпорација АД Крушевац“ – Република Србија, коначно изнео ван земље велику количину опасних и експлозивних предмета који су претходно били у власништву АД „Теас – Темко“ на имању АД „Макпетрол“ у Скопљу“, саопштила је тада влада.

Тиме се земља ослободила опасног и штетног горива које је бесплатно превезено у Републику Србију, чиме је отклоњена опасност од несреће попут оне у Бејруту, пише македонски портал Локално.

Информација која је стигла у нашу редакцију: Поштовани, јуче су македонски медији објавили информацију да је Трајал корпорација АД „Крушевац“ (Република Србија) преузела прошле године велику количину опасног отпада и експлозивних предмета (БЕСПЛАТНО!!!) од компаније АД „Теас-Темко“ са имања АД „Макпетрол“ из Скопја. Збрињавање опасног отпада је веома скупо и није јасно зашто би нека компанија бесплатно преузимала опасан отпад (да га складишти, прерађује и збрињава)? Фирме, које као нус производ имају опасан отпад, чине све да га се реше и веома скупо плаћају ту услугу! Зашто би Република Србија преузимала (збрињавала, складиштила и прерађивала) опасан отпад бесплатно? Па ми не знамо шта ћемо ни са нашим опасним отпадом!? „Зелена патрола

Министарство није издало дозволу

У међувремену, Зелена патрола се обратила Министарству заштите животне средине, на основу Закона о доступности информација од јавног значаја и поставили следећа питања:

– Да ли Трајал корпорација АД „Крушевац“ – Република Србија има дозволе за прераду, депоновање и управљање опасним отпадом?

– Који је интерес државе Србије, да омогући овој компанији, да без финансијске накнаде увезе огромне количине опасног отпада од АД „Маркетпетрол“ из Скопја?

Одговор Министарства

Одговор Министарства заштите животне средине који су добили је кратак и гласи (Погледати фотографију изнад):

Министарство заштите животне средине није издало компанији “Трајал корпорација АД „Крушевац“ – Република Србија ниједну дозволу за складиштење и третман опасног отпада .

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.