Багер мафија са Балкана хара Немачком: Позајме багер, а онда развију невероватну превару

Машине прво складиште у изнајмљеним халама, а онда лопови мењају типске ознаке и број шасије.

Немачка полиција / Фото: Танјуг / АП

У Немачкој се појавила „багер мафија“, повезана са балканским земљама, а која краде по Немачкој велике грађевинске машине, које завршавају на Балкану, пише немачки Шпигл, а преноси ФоНет.

„Када је ‘господин Демир’ у филијали компаније Цепелин у Кобленцу наручио багер, звучао је као класична муштерија. Рекао је да му је машина потребна за градилиште у Ветервалду. Цепелин је водећа фирма за изнајмљивање грађевинских машина, а с обзиром да је човек имао отворен рачун као клијент компаније, багер је испоручен брзо и без додатних питања – наводи магазин.

Службеница фирме је тек три дана касније приметила да би се могло радити о криминалцу. Видела је мејл једног колеге из Бауцена који упозорава на опрез, јер је „господин Демир“ управо украо један багер. Службеница је одмах позвала полицију, али када су се полицајци сат касније појавили на градилишту, већ је било касно. Жути багер од 15 тона, који нов кошта 200.000 евра, је нестао.

Шпигл наводи да је један очевидац касније испричао да је багер утоварен на нови црвени мерцедесов камион с хрватским регистарским ознакама. Лист додаје да се ради о професионалној банди која оперише у великом стилу.

– Велике грађевинске машине, утоваривачи и багери, нестају, а траг ‘багер-мафије’ води на Балкан – у Србију, Хрватску и Босну и Херцеговину – пише Шпигл.

грађевинске машине
Багер / Фото: Public property

У тексту се наводи да се машине прво складиште у изнајмљеним халама, а онда лопови мењају типске ознаке и број шасије. Транспорт преко границе преузимају фирме из источне Европе. Штете су милионске. Само у Хамбургу је у последње три године нестало 16 Цепелинових утоваривача.

– Лопови се увек представљају као обичне муштерије, отворе рачун и службено изнајмљују машине. Узимају идентитет угледних компанија. И ‘господин Демир’ заиста постоји, само што није он изнајмио машине – пише лист, наглашавајући да се ради о једном поштеном грађевинару из Рурске области, а банда је бацила око на његову фирму због тога што има одличан рејтинг.

Матеја Бељан, Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.