Обновљени споменици краљу и војводама

Завод за заштиту споменика културе од пропадања спасао споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу и обележја војводи Петру Бојовићу и Живојину Мишићу.

споменик
Фото: Завод за заштиту споменика културе града Београда

Споменици посвећени краљу Петру и српским војводама Живојину Мишићу и Петру Бојовићу обновљени су по хитном поступку, а посао је у току ове године обавио Завод за заштиту споменика културе града Београда. Пројекат је финансирало Министарство за рад, борачка и социјална питања Републике Србије.

– Обновљен је постамент споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу у истоименој улици, испред главног улаза у културно добро Основну школу „Краљ Петар Први”. Овај споменик краљу подигнут је 2011. године. Дело је Душана Јовановића Ђукина. Пошто је камени постамент, који је радио Бранимир Радисављевић, био непримерено низак, морали смо да урадимо већи да би биста била постављена на одговарајућу висину. После завршетка радова за постамент је причвршћена бронзана биста, а спојеви међу њима су заштићени да би се спречило продирање влаге и стварање корозије. Споменик је и детаљно очишћен, а слова на постаменту су пребојена тамнобраон бојом да би се постигао одговарајући контраст са нијансом камена – рекли су у Заводу.

Споменик војводи Петру Бојовићу у парку код Каленић пијаце подигнут је 1993. године и дело је Дринке Радовановић. И ово обележје је темељно очишћено и опрано, уклоњене су пукотине и напрслине у камену. Цео споменик је исфугован водонепропусном масом и заштићен специјалним премазима.

Споменик војводи Живојину Мишићу, испред улаза на Београдски сајам, а на почетку Булевара војводе Мишића, свечано је откривен 18. новембра 1988. године поводом седамдесетогодишњице пробоја Солунског фронта. И он је рад Дринке Радовановић.

– И на овом споменику морали смо да оперемо и очистимо бронзану бисту и постамент, да обновимо словне апликације и камене плоче око обележја, да уклонимо испране и оштећене фуге и урадимо фуговање у тону према постојећем стању… Свака поломљена и оштећена гранитна плоча је премерена, израђена и исечена од исте врсте камена од којег је изграђен и споменик. Цео комплекс је такође на крају заштићен од утицаја атмосферских падавина, механичких нечистоћа и биолошких наслага. После завршетка радова, очишћени су смеће и коров који су се налазили у његовој близини – кажу у Заводу.

Бранка Васиљевић, Политика

2 Коментари

  1. Српске војводе заслужују коњаничке споменике у центру града, на главним трговима. Попрсја су тек лукав начин да се избегне одавање пуног признања великанима српске војске.

  2. Po ovom šarlatanu mi Srbi moramo svi isto da mislimo,da život gledamo isključivo kroz prizmu Pravoslavlja i u saglasnosti sa ruskim vrednostima jer je sve ostalo „izdaja“ Pa kroz celu istoriju smo to radili i stigli dotle da smo jedini narod u Evropi koji nije uspeo da stvori državu i da zivimo u ovom provizorijumu koji opstaje samo zahvaljujući donacijama baš tih kojih se ove patriote gade. Svako pa i Kostić ima pravo da vidi realnost na svoj način,a Vučići je najmanje greška to što uzima dobre primere iz drugih naroda i religija.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.