Вучић: Уџбенике српског, историје и географије писаће држава Србија

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће почетком недеље поднети иницијативу да само држава може да прави уџбенике српског језика, историје и географије.

страни издавачи
Илустрација из једног Клетовог уџбеника за немачке школе

„Српску историју и географију писаће само држава Србија”; подвукао је он на ТВ Прва.

Вучић је казао да зна да ће због те иницијативе бити напада од тајкуна и појединих амбасадора, који ће тврдити да нарушава слободу тржишта. Њима је поручио да могу да се жале УН, ЕУ, и било коме другом, али да то неће променити одлуку.

Вучић је указао да не може више бити да се учи о Јасеновцу десет минута на једном часу, преноси Танјуг.

Министар просвете Ружић подржао иницијативу

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је данас да подржава иницијативу по којој би припрему и штампу уџбеника за наставне предмете од значаја за очување националне историје и идентитета преузела држава.

„Као и председник Вучић сматрам да је важно да садржаји уџбеника за предмете који су важни за наш национални идентитет морају да буду пажљиво бирани и доступни младим генерацијама”, навео је Ружић у писаној изјави.

уштинула професора
Фото: Горан Срданов, РАС Србија

Министарство просвете саопштило је да је спремно да преузме активности у смеру отварања дијалога и реализацији ове иницијативе.

Вучић је јутрос критиковао уџбенике историје страних издавача, наводећи да се у њима о Концентрационом логору у Јасеновцу „учи десет минута, на једном школском часу” и да они „на своју руку тумаче шта је био турски ‘данак у крви’“.“Ако ме буде послушала Влада, онда ће тако да буде”, казао је Вучић за телевизију Прва, преноси Бета.

Агенције

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.