ПРЕМИНУЛА НАЈСТАРИЈА ЖЕНА У СРБИЈИ: Бака Надежда умрла у 110. години – Променила осам држава, преживела два светска рата

Најстарија жена у Србији, Надежда Павловић Нада преминула је прошле ноћи у Београду. До последњег дана свог живота остала је насмејана, кажу они који су је познавали.

надежда павловић нада
Александар Вучић честитао је 109. рођендан баки Надежди/Фото: Танјуг

Последњих неколико година није могла да излази, али јој је кућа увек, како они који су проводили време с њом, увек мирисала на младост, лепоту и позитивну енергију.

Иначе, Нада је почетком године прославила 109. рођендан. Рођена је у Краљевини Србији, променила је осам држава, преживела два светска рата, од малих ногу се бавила спортом, друговала са чувеном Десанком Максимовић, а последње четири и по деценије се скрасила у центру Београда, односно на Врачару.

Деценијама је бака Нада устајала у 6.00, а на починак одлазила у 21.00. Дан је почињала освежењем и доручком, уз обавезну поподневну дремку, а затим гледање телевизије или примање посете до времена за спавање.

О исхрани никада није водила рачуна, увек је волела да ужива у сланим и слатким специјалитетима. Није пушила и пила, како је рекла једино је пре шест година зарадила повреду кука, а имала је проблеме с високим притиском.

Од малих ногу се придружила соколском друштву, а љубав према атлетици и гимнастици неговала је читавог живота. Са вежбањем је наставила чак и у другом веку свог живота, па је узимала оклагију за вежбање и струњачу за под.

Фото: Танјуг

До пре пар година најстарија Београђанка је скоро свакодневно возила собни бицикл, али докторка јој је забранила због површинских капилара и масног ткива. Често би заборавила на време, па је возила и преко 30 минута.

Бака Нада је дуже од четири деценије била у заслуженој пензији, а некада је радила као наставница немачког и српског језика, па не чуди њена страст према читању и књижевности.

Бака Надежда је иза себе оставила унучиће и праунучиће, који живе по Србији или у иностранству, а са њима је највише била у контакту путем Вајбера, мада никад није крила да воли да користи таблет.

Поред читања, бака Надежда је била и љубитељ музике. Од музике је највише волела да слуша класику, на репертоару су били Бочели, Павароти, Марија Калас.

Новости