КИНА ОБЈАВИЛА СНИМАК СА МАРСА, ЧУЈЕ СЕ И ЗВУК: Зуронг је трећи ровер који истражује Црвену планету

Погледајте видео и фотографије Зуронг ровера са Марса!

снимак са марса
Фото: Twitter Reuters printscreen

Кинеска национална свемирска администрација (ЦНСА) је објавила видео снимак њиховог ровера Зуронг који се налази на Марсу.

На том роботу се налази бежична камера која је снимала истраживање регије познате и као Утопиа Планитиа.

До сада, Зуронг је прешао 236 метара у 42 марсовска дана. На Марсу један дан траје нешто дуже него на Земљи, 24 сата и 39 минута. „Орбитер и ровер су у добром радном стању, безбедно нас обавештавају са Марса“ – стоји у њиховом саопштењу. Њихови научници се надају да ће тај робот још више ствари забележити, овај ровер је направљен тако да ради око 90 марсовских дана.

Возило је тешко око 240 килограма, има високи јарбол који се истиче, а на њему се налазе камере које праве фотографије, док се уз помоћ истог и креће на Црвеној планети. Са собом носи и пет алатки са којима може да испита камење, па чак и да измери јачину ветра на површини Марса. На њему се налази и ласер који може да расече камен, како би се видело шта се налази у њему, док је ту и радар који налази воду или лед испод површине те планете.

Зуронг је трећи активан ровер на Марсу, он се тиме придружио америчким роверима Curiosity и Perseverance. Curiosity се налази на тој планети још од 2012. године, док је Perseverance тамо стигао у фебруару ове године. На Twitter објави испод погледајте снимак на коме се види како сонда отвара падобран и спушта се на Марсову површину и како се ровер Зуронг удаљава од платформе за слетање и креће у истраживање копна.

Иначе, Кина има амбициозан план да направи своју базу на Марсу, у томе ће им помоћи ови ровери који ће испитати терен, а за 2033. годину је најављена прва мисија у којој ће учествовати и посада. У галерији погледајте фотографије са Марса које је ЦНСА поделио.

smartlajf.mondo.rs

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.