Грчка уводи сегрегацију! Од јесени још већа дискриминација – Невакцинисани се искључују из друштва

0

Грчка нема пара за још једну изолацију и зато ће се убудуће све мере забране које се буду доносиле односити на невакцинисане. Немамо новца за још једну изолацију и не можемо више економским пакетима да помажемо привреду, каже министар за развој Адонис Георгијадис.

грчка
Фото: Танасис Ставракис, АП

“Ако нови талас пандемије стигне на јесен, нашим финансијама је крај”, драматично је рекао Георгијадис, услед озбиљне забринутости владе због могућег новог таласа короне у септембру.

Више неће бити тзв. хоризонталне изолације, него ће се све мере забране које се буду доносиле односити на невакцинисане, који више неће добијати ни финансијску помоћ. Привреда и цело друштво више неће ићи у карантин због оних који одбијају да приме вакцину која је свима доступна, упозорио је заменик премијера Акис Скерцу.

Тако од понедељка, 5. јула, вакцинисани с потврдом настављају да слободно путују на острва, док се за остале поново уводе обавезни ПЦР тест не старији од 72 сата, брзи тест не старији од два дана или потврда о прележаном ковиду 19. Деца до 12 година путују слободно, с тим што се свима по повратку с острва препоручује да ураде тзв. селф тест, преноси Политика.

За сада се, кад је реч о кретању у копненом делу Грчке, изучава епидемиолошка ситуација сходно којој могу да буду предузете неке нове мере.

Од 15. јула за угоститељски сектор, који негодује због најављених мера поделе клијентеле на вакцинисане и “оне друге”, важиће правила о “чистим” и “мешовитим” ресторанима и кафићима.

Вакцинисани ће бити услуживани у “чистим”, а у “мешовите” ће моћи и они који нису цепљени, али с маском и брзим тестом не старијим од 48 сати. Меру неће бити лако спроводити, али није једина која се припрема како би се вакцинисани заштитили, а остали део нације оставио да одлучи хоће ли добровољно, већ на јесен, у доброј мери бити искључен из друштвеног живота.

Епидемиолошка слика се мења јер број заражених расте, већ их је близу 800 дневно, што је пораст који забрињава јер се, рецимо, у јуну број оболелих смањио за 75 одсто, а умрлих за 50 одсто у односу на претходне месеце.

Оболевају углавном млади људи од 18. до 34. године, али индекс позитивности још остаје око 1,2 одсто. Кризни штаб сматра да је узрок томе опуштање после седам месеци карантина, али и присуство делта соја, који је до сада регистрован у 54 случаја.

Да ли ће туристи избегавати Грчку на јесен / Фото: Ј. Павловић Стаменић

Очекује се да ће у августу бити нових случајева заразе делта сојем, те зато епидемиолози размишљају о новим мерама како би се зауставило неконтролисано ширење.

Две дозе вакцине до сада је примило више од 30 одсто Грка. Мицотакисова влада избегава директан притисак на сународнике, али мерама које доноси јасно им ставља до знања да је вакцинација једини начин заштите.

Млади од 18 до 25 година добили су новчани стимуланс од 150 евра, што је довело до дуплирања броја новопријављених за вакцину. С друге стране, мобилне екипе за вакцинацију биће овог месеца присутне на сваком кораку…

„Тражили смо од сваке општине, пре свега од оних удаљених, малих средина и на острвима, да доставе списак заинтересованих. Спремамо екипе за тзв. домаћу вакцинацију, дакле лекаре који ће у удаљене средине долазити на кућни праг, у сеоске средине, код људи с инвалидитетом, код болесних, у контакту смо са црквама”, каже министар здравља Василис Кикиљас и наглашава да ће, како би се вакцинисали млади – екипе бити присутне чак и на плажама.

Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.